Branza stricata de Bran nu pute la Bruxelles

Branza stricata de Bran nu pute la Bruxelles

0 68

Distanta care ne desparte de inima Europei civilizate este un impediment pentru integrarea cat mai rapida in structurile de tot felul ale batranului continent. Aceeasi departare are, insa, efectul benefic de a ne feri de priviri ascutite si indiscrete, cand coana Evropa isi face ochii roata sa vada cine nu respecta standardele si normele de civilizatie impuse de traiul comunitar.
Unul dintre beneficiarii cu pricina este un cioban branean, pe numele inevitabil de Gontea. Oierul obisnuieste sa-si scoata marfa la vanzare in hala Pietei Star. Printr-un concurs de imprejurari favorabil si poate mai mult decat atat, baciul a ajuns la Bruxelles. Aici a adus pe holurile Parlamentului European mireasma iute a branzei de Bran. Un cotidian brasovean publica recent in deschiderea editiei o fotografie care-l surprindea pe ciobanul Gontea in spatele tarabei sale din capitala Belgiei, ranjind a multumire negustoreasca. Daca e sa credem ce spun redactorii ziarului, parlamentarii Europei s-au imbulzit – iata un termen care merge uns cu aventura facatorului de bulz – sa-i deguste omului produsele. Dupa spusele sale, reproduse la gazeta, politicienii europeni nu s-au lasat pana n-au racait branza de pe fundul putinicii in care braneanul o carase in Belgia.
Acuma, nu stiu daca autorul textului a vrut sa transmita si o aluzie la metehnele de zgarie-branza ale oierului Gontea, proprii de-altfel fiilor Branului. Cert este ca europenii par sa-o fi mancat din palma la Bruxelles.
Intamplarea face sa targuiesc destul de frecvent din hala Star. La raionul de branzeturi taranesti vad, de cate ori trec pe-acolo, figura rosie si artagoasa a ciobanului branean Gontea. Am facut de doua ori greseala sa cumpar de la el si sa regret nespus apoi. Pur si simplu, marfa omului nu e comestibila. Iti da sa gusti dintr-o bucata – nici aia proaspata -si iti impacheteaza alta. La inchiderea programului, darabele lui de branza raman aproape neatinse in galantar.
Ma-ntreb cine l-o fi trimis p’asta la Bruxelles? Hai c-ar mai fi mers expus in sectorul apucaturi taranesti din zona Branului, in chip de ilustrare a decaderii civilizatiei rurale in Romania. Dar de ce l-au protapit in zona de degustare, cu produsele lui cu tot?
Singura explicatie pentru gustul imposibil al branzei pe care Gontea o vinde la Brasov este ca, de ani de zile, punea deoparte bucatile bune pentru Europa.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.