Branenii nostri aur poarta. In gura

Branenii nostri aur poarta. In gura

0 102

Ojepecistii cei harnici sunt zilele astea pe teren mai abitir decat de obicei. Sau, cel putin, fac multa rumoare in jurul prezentei lor printre comercianti si provideri de servicii de tot felul. Scopul nobil al descinderilor este sa previna orice incidente neplacute a caror victima risca sa fie consumatorul, aplecat in aceasta perioada spre petrece mai dihai decat in timpul anului. Cum zona Bran-Moieciu este locul predilect de petrecere a vacantelor nu doar pentru romanii cu cheag, ci si pentru amarasteni, plaiurile branene vor fi tinta controalelor pana la sfarsitul anului.
Neajunsul descinderilor de soiul asta este ca se fac telefonate. Si atunci cand nu e asa, inspectorii n-au pur si simplu noroc sa pice pe situatiile scandaloase. OPC-ul e preocupat mai degraba de legalitatea afacerii decat de calitatea serviciilor oferite de taranii instariti din Bran. Si nu e vorba doar de lipsa canalizarii sau alte carente vizibile sau mirosibile. Victimele preferate ale branenilor sunt grupurile de tineri. O gasca mare are, cu siguranta, chef sa benchetuiasca pana la ziua si promite sa se chercheleasca repede. Suficient, oricum, cat sa nu observe ca proprietarul opreste centrala termica la miezul noptii, profitand ca atmosfera e prea incinsa ca sa mai trebuiasca incalzita. Dimineata, chefliii se trezesc rebegiti de frig, dar sunt prea mahmuri ca sa-i mai ceara socoteala proprietarului. Ii numara banii in caciula si, intr-un puseu de masochism, revin peste doua-trei luni la aceeasi gazda.
De pe urma turismului de petrecere profita tot braneanul care a luat fata la strada casei taranesti cu o pensiune bortoasa cu termopane si bramac. Il si umfla rasul cand ii vede intrand pe poarta pe inspectori, pe care-i intereseaza daca are omul dosarul complet.
Parca-l fac pe el doua-trei hartii! Il fac, dar douazeci-treizeci, d’alea fosnitoare de 1 milion, pe care le incaseaza dimineata de la petrecareti dupa fiecare noapte de zaiafet montan.
Un singur lucru nu-ntelege braneanul, moieceanul sau fundateanul nostru. De ce naiba vor astia sa-l sanctioneze ca a distrus specificul arhitectonic local? Cum adica l-a distrus, cand l-a facut mai mare si mai frumos?! A demolat maghernita taraneasca si a ridicat pe ruinele ei ditai vila urbana. Un’ sa doarma clientii de la oras? Pe prispa?
Oricum, n-au cum sa-l acuze ca si-a pierdut gustul local. Dimpotriva. Desi se poarta de mult portelanul, el tot dinti de aur isi pune in gura.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.