BOR, intre arhivari si exorcisti

BOR, intre arhivari si exorcisti

0 140

Berbecutii in sutana pe care nestapanitul la gura Mircea Dinescu declara la iesirea de la o sedinta a CNSAS ca ii va perpeli in tepusele Consiliului sunt deja vreo cinci la numar. Daca este sa credem in verdictele scotocitorilor prin arhivele Securitatii, mitropolitul Nicolae al Banatului, arhiepiscopul Pimen al Sucevei, arhiepiscopiscopul Andrei Andreicut al Albei, episcopul de Arges, Calinic Argatu, si episcopul vicar de la Sibiu, Visarion Rasinareanu, sunt, daca nu berbeci adevarati, cu siguranta niste oi ratacite rau de turmele pe care le-au pastorit de-a lungul vremii. Scriptele Securitatii marturisesc, mai convingator si mai rusinos decat o spovedanie, despre turnatorii savarsite vreme de decenii si despre informatii culese pentru folosul celui mai represiv sistem inventat de catre comunisti.


E drept – si poate ca e mai bine asa – deconspirarile Consiliului nu ajung pentru a clasa definitiv un personaj, laic sau cleric, drept turnator asupra caruia se pot revarsa nestingherite sila si dispretul semenilor. Nici nu se revarsa, de altfel. In cazul catorva dintre cetatenii incondeiati de CNSAS, cotele de popularitate, daca nu cumva de simpatie, au crescut inexplicabil dupa ce petele din dosar au ajuns in spatiul public.
Si apoi, la modul cum transpira informatiile din sanul Consiliului, cand condamnarile ajung in presa inainte sa fie intregit oficial portretul de turnator sau colaborator, CNSAS-ul nu face deloc figura de institutie credibila.


Contextul derizoriu in care se livreaza astfel de informatii i-a inspirat pesemne si pe inaltii prelati. Intrunite in aceste zile in Sfantul Sinod, varfurile Bisericii Ortodoxe Romane au avut pe agenda discutiilor tocmai reactia cea mai potrivita a BOR in fata noianului de acuze de care zumzaie arhivele. Previzibila pana in cutele sutanelor, atitudinea cu care Biserica urmeaza sa se raporteze pe viitor la carteli dinspre lumea laica a fost rezumata de catre episcopul vicar-patriarhal PS Vincentiu Ploiesteanu. Care crede ca „CNSAS, prin verdictele sale sumare, pripite si tendentioase, nu poate, in starea si structura actuala, sa evalueze in mod nepartinitor, nepartinic si obiectiv activitatea clericilor ortodocsi din timpul dictaturii comuniste”.


Drept pentru care BOR isi face propria comisie. Departe de a face deconspirari, aceasta va urmari „persecutarea si suferinta Bisericii Ortodoxe Romane in perioada dictaturii comuniste“.


Soaptele dubioase si pacatoase pe care prelatii le prelingeau in urechile Securitatii vor fi citite in cheia suferintei si a persecutiei. Chestie de ORL bisericesc.


Decizia Bisericii de a-si croi o comisie dupa chipul si asemanarea sa este foarte in acord cu practicile ecleziastice, inspirate din ziua cea dintai. Nimic surprinzator in ideea cercetarii in propria ograda. Adevarata revelatie vine, insa, tot din arhivele Securitatii.


Ofiterul de legatura al mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului ii face acestuia o caracterizare pentru care Preafericitul Daniel ar trebui sa convoace exorcistii. Zice securistul despre popa Corneanu: nu crede in preceptele si dogmele bisericesti, fiind convins ca Biserica a fost intotdeauna un mijloc de inselare a maselor populare”. Si ceva mai incolo: „s-a preocupat de studiul stiintei marxist-leniniste si de insusirea ei, ce l-au facut sa fie convins de netemeinicia dogmelor si sa isi dea seama ca viitorul nu poate apartine decit comunismului“.


Oare ieromonahul Daniel Corogeanu de la Tanacu o fi foarte ocupat zilele astea?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.