Bogdan Novac, PNȚCD Brașov: ,,Propunem înființarea Centrului Antreprenorial Brașovean”

Bogdan Novac, PNȚCD Brașov: ,,Propunem înființarea Centrului Antreprenorial Brașovean”

1 382

Bogdan Novac – profesor asociat, candidat din partea PNȚCD la funcția de consilier local în Consiliul Local al Municipiului Brașov

În ceea ce privește partea legată de Educație, din proiectul nostru, al PNȚCD-ului pentru primăria Brașov, aș dori să menționez că, noi ne bazăm foarte mult pe dezvoltarea în rândul tinerilor studenți brașoveni a mai multor competențe care să le fie utile atât lor, cât și dezvoltării orașului nostru pe termen mediu și lung. Una dintre cele mai importante competențe de acest tip o reprezintă formarea în rândul tinerilor brașoveni a capacității de a își pune în aplicare ideile, de a le face să prindă contur în realitate și de a putea creea ei singuri locuri de muncă sau spus mai pe scurt: antreprenoriatul.

Pentru aceasta, eu și colegii mei, candidați la funcțiile de consilieri locali ai Municipiului Brașov, propunem înființarea Centrului Antreprenorial Brașovean, care să reprezinte un parteneriat între Primăria Brașov și Universitatea Transilvania din Brașov, astfel încât orice tânăr să poată dobândi cunoștințele și abilitățile necesare, deschiderii dar și managerierii unei afaceri proprii.

Un al doilea aspect foarte important pe care tinerii brașoveni trebuie să îl cunoască este acela al întocmirii unui proiect pentru a putea accesa fonduri europene sau fonduri din cadrul primăriei, pentru a-și dezvolta propriile afaceri. De aceea, pentru ei este imperios necesar a cunoaște etapele întocmirii unui proiect de acest fel.

În cadrul acestui centru se va colabora nu doar cu profesori de la Universitatea Transilvania din Brașov, dar și cu oameni de afaceri și manageri ai unor companii de succes din Brașov, oameni care au reușit în domeniul antreprenorial și care pot să îi inspire pe tinerii brașoveni.

Revenind însă la primul aspect important și anume cel al deschiderii și al managementului unei proprii afaceri de către tinerii brașoveni, doresc să precizez că, pe lângă partea de întocmire a documentelor necesare deschiderii unei firme, parte ce ține de Registrul Comerțului, aspectul cel mai important, după părerea mea îl constituie partea de management și de competențe necesare pe care trebuie să le cunoască și să le dobândească un tânăr antreprenor pentru a putea conduce și a da contur în realitate ideilor și viselor sale.Acest lucru fireşte că presupune faptul că una dintre cele mai importante calităţi ale unui administrator de firmă, manager sau a unui conducător de orice fel, este aceea de a avea viziune, sau după cum spunea mult mai frumos Benazir Bhutto, fostă Prim-ministru al Pakistanului, şi primul premier democratic al acestei ţări: „A conduce, înseamnă a se dedica unei idei, unui vis, unei viziuni despre ce se poate întâmpla.” De asemenea acesta nu poate conduce dacă nu are calitatea de a inspira şi motiva oamenii şi nu se bucură de o imagine bună în rândul acestora. De aceea tinerii brașoveni trebuiesc îndrumați în cadrul viitorului Centru Antreprenorial Brașovean și pe partea de comunicare și relaționare cu oamenii, pentru a putea forma o echipă de succes cu viitorii lor angajați, precum și a putea avea autoritate în fața acestora. Însă în cazul unui manager bun, nu vorbim despre autoritate în sensul de tiranie, ci mai degrabă despre autoritatea aceea inspiraţională care motivează şi inspiră oamenii pe care îi are în subordine, pentru ca în cele din urmă aceştia să fie convinşi să îl urmeze într-o atmosferă şi un cadru plăcut. Este vorba despre un manager sau un șef care se bucură de o imagine bună în rândul subalternilor săi.

După cum am mai spus, tinerii trebuie să cunoască anumite competențe, care le sunt necesare, conducerii unui bussiness de succes, deoarece managementul nu reprezintă doar talent, ci un rol foarte important îl are și  a ști ”meseria de a fi manager”, deoarece la diverse metode, tehnici și instrumente de management apelează chiar și cei care au un talent înăscut spre așa ceva.

Pentru a urma calea antreprenoriatului, tinerii din Brașov trebuie să cunoască despre felul cum se gestionează resursele financiare, ce este acela un buget și cum se întocmește, trebuie să cunoască despre procesul de proiectare ( stabilirea unor obiective și a modului în care se acționează pentru a-și atinge obiectivele dorite de către ei ), despre cum anume se organizează și se conduce o afacere, precum și modul în care se iau decizii. Nu în ultimul rând aceștia trebuie să posede cunoștințe despre modul cum se relaționează cu oamenii, modalități benefice de comunicare cu aceștia, la care se mai adaugă și cunoașterea faptului de a ști să-și creezesingurioportunități pentru afacerea lor, pentru a ajunge la un anumit grad de dezvoltare al afacerii, grad de dezvoltare mult dorit de acești tineri.

Revenid la modul de relaționare cu oamenii, precum și la comunicare, consider că faptul de a reuși să-i faci conștienți pe tinerii brașoveni de minunatele avantaje pe care acestea le aduc, nu doar în domeniul antreprenorial ci și în viața de zi cu zi, indiferent de domeniul în care doresc să acționeze sau de oamenii pe care vor să și-i țină aproape, reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri. Acestea constituie piatra de temelie și cheia de a porni pe un drum bun în bussiness sau în oricare altă activitate de conducere sau de relaționare cu oamenii.

Competenţa de bun comunicator este esenţială pentru un bun manager deoarece aceasta poate fi folosită atât pentru a se face cât mai bine înţeles şi a se face plăcut în rândul oamenilor, dar şi pentru a-şi creea relaţii de parteneriat.

Tinerii brașoveni trebuie să cunoască faptul că aceste competențe de relaționare și comunicare precum șicompetenţa de antrenare şi motivare sau competenţa de negociere şi rezolvare a conflictelor, toate pot fi înscrise în cadrul competenţelor psiho-sociale. Competenţa psiho-socială, în cazul conducerii unei afaceri se referă pe de o parte, la a putea fi capabil să îţi cunoşti oamenii din subordine, din punct de vedere al temperamentului acestora, al caracterului, al aptitudinilor şi al nivelului de creativitate, aceste laturi personale putând fi folosite şi exploatate corect de către tânărul antreprenor brașovean, în scopul dezvoltării instituţionale sau al stingerii conflictelor. Pe de altă parte, competenţa psiho-socială îl ajută pe tânărul antreprenor să înţeleagă la ce fel de stimulare răspund oamenii din subordine, să înţeleagă reacţiile acestora şi să aibă un comportament adecvat în diferite situaţii.

Studenții și poate chiar și elevii din Brașov trebuie să înceapă să cunoască aceste ”mici secrete” mai în detaliu pentru a cunoaște succesul și implicit pentru a-și aduce contribuția la rândul lor la dezvoltarea superbului nostru oraș. Tocmai de aceea, eu și colegii mei de la PNȚCD Brașov, ne dorim foarte mult înființarea Centrului Antreprenorial Brașovean.”

Iulian Rinder

COMENTARII

  1. „Bună” propunere. Cumva să fie bugetată această „asociație”, pardon , „centru”, n-așa!?
    Și va fi populat acest „centru” cu o parte din cei 50.000 de vajnici „specialiști”, n-așa!?

    Ăștia pe ce planetă trăiesc?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.