BNR ne vrea tot mai săraci – a majorat din nou rata...

BNR ne vrea tot mai săraci – a majorat din nou rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an

0 128

Contrar realitîții specialiștii BNR estimează acum că rata anuală a inflației va scădea ușor în acest trimestru și mai accentuat ulterior, astfel încât din vara acest indicator să nu mai depășească 10%.|
Realitatea a contrazis permanent politica guvernatorului Isărescu în materie de inflație. Așa cum vedem cu toții, inflația ne-a golit buzunarele. Oficial se așteapta ca anul 2022 să fie încheiat cu o inflație record peste 16%.
Banca Națională a majorat din nou rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an, în încercarea de a încetini inflația și de creștere a prețurilor.
Specialiștii BNR estimează acum că rata anuală a inflației va scădea ușor în acest trimestru și mai accentuat ulterior, astfel încât din vara acest indicator să nu mai depășească 10%.
Noua majorare a dobânzii cheie va determina, cel mai probabil, și creșteri ale dobânzilor practicate de băncile comerciale, în special în cazul creditelor, însă scăderea anticipată a inflației poate reprezenta un semnal că procesul de majorare a dobânzilor se apropie de final.
De o eventuală depreciere a leului, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu spusține că: „o depreciere, ea este dependentă de piață. Deci, cursul leului depinde foarte mult de intrările de valută din țară și de capacitatea economiei de a susţine o anumită valoare a monedei. Nu suntem îngrijorați în acest moment de o depreciere semnificativă a costului. Dimpotrivă, în ultimele perioade vedem chiar o întărire a monedei naționale, datorată în special intrărilor de valută pe care le-am avut în această perioadă. Am avut un record de investiții străine, avem fondurile europene obișnuite, avem fondurile europene din PNRR, care sunt fondurile europene suplimentare, avem remiteri ale românilor care lucrează în străinătate, deci au fost intrări foarte mari de valută în acest an… în anul trecut, scuzați-mă, ca urmare. Nu au fost motive de niciun fel de a avea o depreciere a monedei naționale, dimpotrivă, ea s-a întărit și față de dolar și față de euro. Suntem destul de încrezători că aceste tipuri de intrări de valută vor continua, ceea ce va ajuta economia românească”. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.