BNR – injectii in economie!

BNR – injectii in economie!

0 218

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat miercuri doua operatiuni de tip repo, prin care a injectat in piata bancara 15,08 miliarde de lei (3,53 miliarde de euro), cu scadenta pe 9 octombrie, potrivit NewsIn. Operatiunile de tip repo, la care au participat 31 de banci, s-au realizat la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv 8% pe an.
„Au fost doua operatiuni repo facute de banca centrala, la o dobanda de 8%. La prima operatiune au participat 21 de banci care au atras 11 miliarde de lei. Probabil ca a doua operatiune s-a facut pentru unele banci care nu participasera prima data. Este o valoare record, pentru ca in ultima perioada nu am vazut o astfel de suma. Este posibil sa fi fost si alte injectii la fel de mari, dar pe baza bilaterala”, a spus un dealer bancar.
BNR a efectuat doua licitatii repo pentru a vedea „daca nu cumva exista impedimente tehnice in asigurarea adecvata a lichiditatii, deoarece dobanzile interbancare se mentin, as spune anormal, la nivele apropiate de 10% in conditiile in care rata dobanzii de politica monetara este de 8%”, a spus Mugur Stet, purtatorul de cuvant al bancii centrale, citat de NewsIn.

„Banca Nationala a Romaniei are o politica proactiva in ceea ce priveste asigurarea functionarii in parametri normali a pietei monetare. Aceasta inseamna ca nivelurile de dobanda trebuie sa se situeze in apropierea ratei dobanzii de politica monetara”, a mai precizat reprezentantul BNR.
Operatiunile bancii centrale au rolul de reglaj, „sunt normale si se desfasoara in contextul in care bancile sunt cele care asigura functionarea adecvata a pietei si ar trebui sa-si regleze intre ele variatiile de lichiditate”, a spus Stet.
Pe 5 octombrie, BNR a injectat in piata bancara 11,2 miliarde de lei (2,62 miliarde de euro) pentru 22 banci, la o dobanda de 8%, cu scadenta pe 7 octombrie, dupa ce, pe 1 octombrie, banca centrala a facut o operatiune repo prin care a injectat 11,97 miliarde de lei (2,77 miliarde de euro) la aceeasi dobanda, cu scadenta pe 5 octombrie.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,68% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,61% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,18% pe an, de la nivelul de marti, de 10,11% pe an.

Nivelul dobanzilor interbancare a coborat la aproximativ 8-9% pe an, plasandu-se in continuare peste dobanda de politica monetara, de 8% pe an.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.