BNR: credite externe de 5,4 miliarde

BNR: credite externe de 5,4 miliarde

0 251

Companiile din Romania au credite financiare externe de 5,4 miliarde euro scadente pe termen scurt, la care se adauga imprumuturi de 3,6 miliarde euro de la companiile-mama („credite mama-fiica”), a declarat vineri, la un seminar al firmei de consultanta KPMG Romania, Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR).
“Nereinnoirea a cel putin unei parti din acestea va presupune apelul la finantare de la bancile autohtone”, a spus reprezentantul BNR.
El a apreciat ca, in perioada urmatoare, din cauza cresterii costurilor finantarii externe, accentul se va muta pe creditarea interna si a mentionat ca oportunitati de creditare proiectele de infrastructura, populatia, IMM-urile si firmele care se finantau extern si nu mai au asemenea posibilitati.
In prezent, bancile autohtone nu mai sunt principala sursa de creditare a companiilor, dar au ramas vehiculul principal in cazul populatiei, a spus Dragulin.
La companii, finantarea externa in lei are o pondere de 20,5 la suta iar finantarea externa in valuta – 26,8 la suta. In cazul populatiei, creditarea bancara in lei reprezinta 40,4 la suta din total, creditarea bancara in valuta – 52 la suta, iar creditarea de la IFN-uri detine ponderi de 3,8 la suta atat in lei, cat si in valuta, a precizat directorul BNR.
IMM-urile se finanteaza in continuare modest de la banci, numai 15 la suta dintre aceste firme apeland la credite. Sursele principale de finantare sunt proprii actionari si creditele comerciale, in timp ce creditul bancar intern reprezinta numai 12 la suta din pasive.
Populatia are in continuare potential ridicat de cerere de creditare, iar Regulamentul BNR 11/2008 creeaza conditiile pentru trecerea de la “goana pentru cantitate la fuga spre calitate”, a mai spus reprezentantul BNR.
El a explicat ca noile grade de indatorare sunt peste valorile efective practicate de banci pentru clientii cu risc mai mic, iar unele banci sunt oricum mai exigente decat recomandarile bancii centrale.
Dragulin a mai mentionat ca riscurile din activitatea de creditare sunt in crestere si s-ar putea amplifica semnificativ, iar procesul de creditare trebuie continuat pe baze prudente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.