BM: Economia lumii se va comprima …

BM: Economia lumii se va comprima …

0 220

Economia mondiala se va comprima pentru prima oara dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar comertul va inregistra cel mai mare declin din ultimii 80 de ani, estimeaza Banca Mondiala, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. Estimarile realizate de Banca Mondiala sunt mai pesimiste decat cele publicate de Fondul Monetar International (FMI) in ianuarie, ce preconizau o crestere mondiala de 0,5% in acest an.
Banca Mondiala nu a oferit o estimare exacta in raportul publicat duminica, insa precizeaza ca avansul va fi cu 5% sub potential.

Cand lucrurile merg prost tot cei mici sufera mai mult!
Analistii institutiei internationale sunt de parere ca tarile in curs de dezvoltare vor inregistra cea mai mare comprimare. Acestea se vor confrunta cu un deficit de finantare cuprins intre 270 si 700 miliarde de dolari, pentru a plati importurile si serviciul datoriei.
„Trebuie sa actionam in timp real la o criza ce se agraveaza si afecteaza cetatenii tarilor in curs de dezvoltare”, a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale. Este nevoie de o actiune din partea guvernelor si a creditorilor multilaterali, „pentru a evita tulburari sociale si politice”.
Asia de Est va fi zona cea mai afectata de declinul comertului mondial, a precizat banca. Productia industriala mondiala este estimata sa scada cu 15% fata de 2008.
Banca Mondiala a mentionat ca nivelul din ce in ce mai mare de credite acordate de tarile bogate risca sa „sufoce multi dintre cei ce iau imprumuturi din tarile in curs de dezvoltare, atat publici cat si privati”. Tarile emergente ce au acces la pietele de capital vor fi nevoite sa plateasca dobanzi mai mari.
Raportul arata ca 94 din 116 tari in curs de dezvoltare au inregistrat o incetinire a cresterii economice, saracia accentuandu-se in 43 dintre acestea. Criza economica va mari numarul persoanelor sarace cu 46 milioane in acest an, iar rezultatul va fi o dependenta mai mare de ajutor extern.
Justin Lin, economistul sef al Bancii Mondiale, a spus ca tarile dezvoltate ar trebui sa isi transfere o parte din pachetele de ajutor catre tarile mai sarace, unde ar fi mai eficiente pentru stimularea cererii.
Tarile in curs de dezvoltare vor fi afectate de conditiile mai aspre de creditare, de retragerea unor investitii straine directe si de scaderea sumelor trimise acasa de cetatenii lor ce muncesc in strainatate, mai arata raportul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.