Blonda de la Cotroceni si bruneta de la Elysee

Blonda de la Cotroceni si bruneta de la Elysee

0 99

Vizita presedintelui Frantei la Bucuresti a semanat leit cu o escala. Un popas mai degraba decat o vizita oficiala. O halta. Indeajuns de lunga, insa, au comentat criticii acerbi care au scrutat malitios evenimentul, pentru ca liderul de Elysee sa-si ia tainul. Expresia a fost consacrata, daca ne aducem aminte, de catre presedintele Romaniei, pe atunci doar candidatul la presedintie Basescu din partea Aliantei DA. Actualul sef al statului ironiza atunci vizita premierului francez Jean-Pierre Raffarin, dupa ce firma franceza Vinci primea cadou lucrarile pe tronsonul Comarnic-Predeal de pe autostrada Brasov-Bucuresti, iar Distrigaz Sud se privatiza cu Gaz de France.


Tainul a fost mai degraba tainuit de data aceasta. In afara unui discurs pompos si avantat in Parlamentul Romaniei, unde a vorbit alesilor mioritici cocotat pe un podium menit sa-i suplineasca statura modesta, Nicolas Sarkozy n-a prea lasat urme la Bucuresti. Poate doar promisiunile conventionale de sprijinire a Romaniei incepand cu 1 iulie, data la care Franta va prelua prin rotatie presedintia Uniunii Europene. Sau semnatura pe un parteneriat strategic intre Romania si Franta, despre care specialistii in cutume diplomatice si relatii internationale spun ca nu exista, orice document de acest fel fiind o aberatie intre doua tari care fac deja parte din Uniune.


Ce-ar mai putea fi? A, Vive la France si Vive la Roumanie din finalul alocutiunii care au electrizat demnitarii cu simtire patriotica. Mia bine isi pastra urarile pentru imbarbatarea celor 150 de militari romani cat numara de contigentul de carne de tun pe care Romania s-a angajat sa-l livreze in infernul din Ciad, de dragul surorii mai mari intru latinitate.


Cu toate neajunsurile ei, sedinta foto + discurs a lui Sarkozy si defilarea sa alaturi de Basescu prin fata garzii de onoare a Palatului Cotroceni, a fost un act consumat exclusiv intre barbati. Elementul feminin a lipsit cu desavarsire. Blonda de la Cotroceni si bruneta de la Elysee au fost incuiate in palate, probabil din motive geopolitice si strategice.


?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.