Blocuri ANL fara pret in Transilvania

Blocuri ANL fara pret in Transilvania

0 150

Preturile locuintelor din tara noatra a reprezentat unul dintre subiectele de prima pagina a ziarelor in ultimii 4 ani. Preturile au explodat pentru ca, in ultimele doua luni, acestea sa inregistreze scaderi spectaculoase.
In acest context, exista o categorie de blocuri de apartamente nou-noute care isi asteapta cumparatorii. Acestea sunt blocurile ANL.
Din pacate, destinul acestora a fost pecetluit de sforile trase de unii si de altii cu ceva mai multa influenta in astfel de chestiuni.
Principala problema este faptul ca chiriasii din blocurile ANL nu pot sa cumpere apartamentele in care locuiesc, pentru ca Guvernul nu a stabilit pretul pentru ele.
Zeci de bistriteni, chiriasi ANL, au depus la Primaria Bistrita cereri pentru cumpararea apartamentelor in care locuiesc cu chirie de minimum trei ani. Insa nu au putut sa le cumpere din cauza ca Guvernul nu a stabilit o grila de calcul a preturilor de vanzare.
In aceeasi situatie se afla si alti chiriasi ANL din tara ale caror cereri de achizitionare a garsonierelor sau apartamentelor zac in sertarele administratiilor locale.
Lucrurile incep totusi sa miste dupa ce saptamana trecuta Agentia Nationala a Locuintelor a solicitat primariilor sa inventarieze locuintele ANL si sa transmita lista cu adresele acestora la Bucuresti in vederea trecerii lor din domeniul public al statului in cel privat. Potrivit directorului Directiei de Administrare a Fondului Imobiliar din cadrul municipiului Bistrita, Vasile Marina, o hotarare de guvern va fi emisa curand in acest sens.
„La Bistrita s-au depus 50-60 de cereri, dar nu s-a vandut nici un apartament pentru ca nu aveam preturile si regimul juridic era neclar. Acum, dupa ce vor trece in domeniul privat al Statului si vom avea si preturi, chiriasii interesati vor putea deveni proprietari. Acestia au drept de preemtiune la cumparare. Tot ce se stie e ca se vor vinde cu banii jos, nu in rate. Pretul se va stabili prin rapoarte de evaluare ale expertilor si nu va putea fi mai mic decat cel stabilit de notariatele de stat”, a explicat Marina.
Astfel, in municipiul Bistrita, locuintele ANL din zona I nu vor fi mai ieftine de 90.000 de lei pentru un apartament si 70.000 de lei pentru o garsoniera. Pentru zona II, preturile nu vor putea cobori sub 85.000 de lei pentru un apartament si 65.000 pentru o garsoniera.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.