Bilanț 100 de zile de guvernare: România, primul loc la creșterea economică...

Bilanț 100 de zile de guvernare: România, primul loc la creșterea economică în UE

0 388

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la creșterea economică, țara noastră a înregistrat în primul trimestru o creștere economică de 5,9%, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar în al doilea trimestru creșterea a fost de 6,1% pe serie brută, potrivit unui document guvernamental.

Bilanţ la 100 de zile de guvernare
„FMI a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei românești pentru acest an. Toate instituțiile financiare au revizuit estimările în creștere. Cu siguranță ne îndreptăm spre îndeplinirea unuia dintre principalele obiective ale Programului de guvernare, acela de creștere a PIB cu 5,2% față de cel înregistrat anul trecut. Cel mai probabil vom depăși 6%”, se susține în documentul Guvernului. Tot aici se arată că agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul României cu perspectivă stabilă.

Totodată, în text se menționează că a crescut încrederea generală în economie: „Indicele de încredere în economia românească, calculat pe bază de sondaj de către Comisia Europeană, s-a situat în luna septembrie 2017 la 104,9 puncte, cu 1,6 puncte peste nivelul din luna septembrie 2016. În ansamblu, în 2017, indicele de încredere se situează în jurul pragului de 105 puncte, media primelor opt luni (105,1) fiind cu 1,8 puncte peste cea a lunilor corespunzătoare din 2016 și la cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent”.

Potrivit sursei citate, creșterea economică se reflectă în câștigurile românilor.

„Pe primele 8 luni ale anului, câștigul salarial mediu net din economie s-a majorat cu 14,8% față de aceeași perioadă a anului 2016, iar câștigul salarial real cu 14,1%. Câștigul salarial mediu brut pe total economie a ajuns la 3.255 lei, cu 15,4% mai mare decât cel înregistrat în primele 8 luni din 2016. Pensia medie de asigurări sociale de stat a ajuns la 1.003 lei, față de 930 lei în primele 8 luni din 2016”, se detaliază în text.

Documentul face referire și la sectorul privat, menționându-se că acesta a creat tot mai multe locuri de muncă, 129,7 mii de la începutul anului.

Totodată, la sfârșitul lunii august rata șomajului înregistrat a fost de 4,18%, mai mică cu 0,62% față de august 2016 (4,8%), clasând România pe locul 8 în UE.

Cât privește economia și comerțul, se menționează că a fost declanșată procedura de selecție a administratorilor la toate societățile din portofoliul Ministerului Economiei.

În text sunt enumerate și câteva măsuri avute în vedere sau deja aplicate în domeniul turismului, cum ar fi punerea în dezbatere publică a Legii turismului, aprobarea acordării voucherelor de vacanță în perioada iulie 2017 – decembrie 2018, astfel încât fiecare angajat din sistemul bugetar va primi un voucher în sumă de 1.450 lei, pe care îl va utiliza pentru plata serviciilor turistice oferite de facilitățile de cazare autohtone.

Referitor la același domeniu, se arată că au fost aprobate o serie de măsuri menite să contribuie, pe de o parte, la protecția turiștilor iar, pe de altă parte, la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

Revitalizarea a două dintre marile companii la care statul este acționar, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, precum și finalizarea unei investiții de 23,5 milioane lei la CE Oltenia se numără printre obiectivele îndeplinite de către actualul Cabinet, în domeniul energiei.

De asemenea, a fost semnat un Acord de urgență cu Bulgaria, care prevede acordarea reciprocă de ajutor în situația în care unul dintre state întâmpină dificultăți în alimentarea cu energie electrică.

Totodată, Ministerul Energiei a primit calitatea de autoritate competentă în privința exploatărilor viitoare din Marea Neagră, susțin autorii documentului.

Proiectul gazoductului BRUA, care va asigura accesul gazului românesc pe piețele central-europene, a fost deblocat la reuniunea grupului la nivel înalt CESEC, desfășurată în luna septembrie, la București. Totodată, Romgaz a început construcția unei noi centrale pe gaz, la Iernut, fiind vorba de cea mai mare investiție făcută de o companie de stat din energie în ultimii ani, în valoare de 268 milioane de euro, fără TVA.

A fost demarată o amplă campanie de vaccinare și a început debirocratizarea sistemului de sănătate
Adoptarea Legii vaccinării, demararea unei ample campanii de vaccinare în rândul copiilor și reducerea prețurilor la medicamentele din programul de hepatită sunt câteva dintre măsurile îndeplinite de actualul guvern în domeniul sănătății.

Au fost identificate terenurile și sursele de finanțare în vederea demarării lucrărilor de construire a celor trei spitale regionale, la Iași, Cluj și Craiova. Totodată, a fost constituit Comitetul interministerial de analiză pentru demararea și aprobarea măsurilor necesare construirii unui spital republican în București.

Ministerul Sănătății beneficiază de finanțare europeană în valoare de 66 milioane euro pentru extinderea, modernizarea, reabilitarea și dotarea Unităților de Primiri Urgențe (UPU). De asemenea, a fost lansat ghidul solicitantului iar în perioada 18 octombrie 2017 — 18 aprilie 2018, se vor depune proiectele pentru 44 de UPU.

Obiectiv în absorbția fondurilor europene, atragerea a 5,2 miliarde de euro
Obiectivul Executivul în ceea ce privește absorbția de fonduri europene rămâne atragerea a 5,2 miliarde de euro, până la sfârșitul anului, din care 3,3 miliarde euro aferente Politicii Agricole și 1,9 miliarde aferente Politicii de Coeziune.

Executivul a continuat procesul de semnare a contractelor de finanțare, astfel încât a ajuns „la documente semnate ce însumează 5,8 miliarde de euro”.

În ceea ce privește fondurile UE atrase în agricultură, se menționează că până la 1 octombrie 2017 s-au încasat 2,5 miliarde euro, urmând ca la finalul anului suma să ajungă la 3,2 miliarde euro.

De asemenea, în perioada 1 iulie — 12 octombrie au fost acordate credite în valoare de aproape 21 de milioane de lei pentru 321 de fermieri în cadrul programului pentru stimularea producției vegetale, zootehnice, industrie alimentară și acvacultură.

În bilanț sunt menționate și măsuri luate în domeniul apelor și pădurilor, printre care dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL, Radarul Pădurilor etc.) în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, dar și altele, referitoare la proiectul de reconstrucție a plajelor și Programul de Control Integrat al Poluării cu Nitrați, intrate în cea de-a doua etapă de implementare.

Măsuri pentru a diminua exodul „creierelor” și educație antreprenorială în școli
Lansarea proiectului Legii manualului școlar, reabilitarea unui număr de cinci școli, construirea a 13 grădinițe, dar și măsurile adoptate pentru a diminua exodul „creierelor” sunt câteva dintre realizările actualei echipe guvernamentale, potrivit unui document de bilanț al Executivului.

În text se susține că Guvernul sprijină dezvoltarea învățământului profesional dual, fiind aprobat cadrul privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2018 — 2019. De asemenea, a fost finalizată Strategia pentru educația parentală, urmând să fie lansată în dezbatere publică.

„Am aprobat Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar. Am definitivat, cu asistența tehnică a Băncii Mondiale, ‘Strategia privind infrastructura educațională’, urmând a fi pusă în dezbatere publică”, se precizează în document.

În ce privește capitolul „Cercetare și inovare”, autorii reliefează că „a fost diminuat fenomenul de exod al ‘creierelor’ prin stimularea cercetării”, inclusiv prin creșterea veniturilor rezultate din cercetare aplicată.

Printre măsurile adoptate în acest sens sunt menționate: eliminarea impozitului pe veniturile obținute din salarii și asimilate salariilor obținute din activitățile de cercetare-dezvoltare; majorarea salariilor specialiștilor români implicați în proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) pe bază de contracte de finanțare din fonduri publice; asigurarea suportului financiar pentru elevii olimpici în vederea continuării studiilor universitare în unitățile din România prin acordarea unor burse și a suportului financiar pe perioada studenției („Grantul pentru Tineri Cercetători Regele Carol I”).

În bilanț se mai menționează și deblocarea unor proiecte din programele cofinanțate din fonduri europene, în valoare de peste 60 milioane euro — faza a doua din Programul de  Cercetare, Dezvoltare și Inovare realizat prin angiografie (finanțarea acestei etape a fost blocată din anul 2015) și Programul Anelis Plus, prin care se asigură accesul la peste 100 de unități de CDI din România la literatura științifică și tehnică internațională (blocat de la începutul anului 2016).

În privința sportului, este amintită organizarea, în premieră, în România a Campionatelor Mondiale de Kaiac-Canoe Sprint Juniori și Tineret U23 la Complexul Sportiv Național Bascov, unde au participat 63 de țări. Pentru organizarea acestora, Ministerul Tineretului și Sportului a alocat 2.000.000 de lei, iar pentru organizarea EuropaBasket 2017 Grupa C — 4.500.000 de lei.

Încurajarea sportului de masă a fost concretizată prin organizarea #BEACTIVE Săptămâna Europeană a Sportului, în perioada 23 — 30 septembrie 2017, cu activități sportive adresate tuturor, în 35 de județe. Contribuția MTS a fost de 25.000 de euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.