Berzele au ales statiunea harghiteana Sansimion

Berzele au ales statiunea harghiteana Sansimion

0 95

Se pare ca anul acesta berzele care vin in tara noastra pentru a petrece anotimpul cald au ales ca resedinta judetul Harghita, mai precis localitatea Sansimion. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns biologul Laszlo Demeter – asistent la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc si de dr. Ferenc Kosa – profesor la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoc. In urma unui recensamant efectuat de acestia, in acest an la Sansimion au cuibarit 37 de perechi de berze.
Mai precis, se poate estima ca in cele 37 de cuiburi traiesc 74 de adulti, la care se adauga o medie de trei pui de cuib, ceea ce face ca numarul acestor pasari sa se ridice la aproximativ 185. Cei doi cercetatori au informatii clar privind faptul ca exista perechi de berze care au avut, in acest an, patru sau chiar cinci pui. Invazia de berze in respectiva localitate e explicata prin faptul ca acest an a fost unul prielnic cresterii puilor, deoarece a fost seceta moderata si pasarile abia iesite din ou nu au suferit din cauza frigului.
Judetul Hartghita se mai poate lauda cu localitati car au fost gazde bune pentru simpaticele pasari. Astfel, in afara de Sansimion, mai exista si alte zone, cum ar fi Siculeni, Ciceu, Santimbru, Joseni sau Sanpaul, care au inregistrat un numar mare de perechi clocitoare.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.