Bechtel – bun de plata

Bechtel – bun de plata

0 122

Pentru lucrari defectuoase la bucatica de autostrada „Transilvania”, realizata pana acum, in cei aproape cinci ani de existenta parsiva in Romania, compania Bechtel ar trebui sa plateasca 100 milioane euro statului roman, deoarece, pe tronsonul Cluj – Gilau au avut loc alunecari de teren, zeci de case luand-o la vale. Compania de Drumuri Nationale a efectuat o expertiza, concluzia fiind ca vina apartine in exclusivitate constructorului, care nu a facut consolidarile cum trebuie.
Compania americana este acuzata de neglijenta si de rea-intentie, datorate lucrarilor defectuoase, spune raportul unei firme de consultanta din strainatate, angajata de statul roman pentru supervizarea lucrarilor.
Purtatorul de cuvant al CNADR, Stefan Szobodka, spune: „Compania Bechtel a avut mai multe abateri in executia lucrarilor de acolo, calitatea lor fiind afectata din cauza faptului ca exista greseli de proiectare, greseli de executie si nerespectarea unor prevederi privind studiile geologice de acolo.”
Raspunsul celor de la Bechtel te poate lasa paf. Ei sustin ca natura este de vina. Asta imi aduce aminte de un amic. Acesta nu ajungea niciodata la piata, cand il trimetea nevasta-sa, pentru ca poposea la carciumioara. Dupa care spunea neveste-si ca de vina este constructorul, care i-a pus carciuma-n drum.
Iata declaratia directorului de comunicare al Bechtel, Bogdan Zgarcitu: „Stiu ca acolo au fost niste probleme cu inundatiile. Adica in momentul in care ploua abundent, o curte se inunda, pentru ca venea apa pe panta la vale (in loc sa urce panta, dupa tehnica Bechtel, n.a.), dar asta se intampla si inainte de a incepe lucrarile.”
Pai atunci cum de casele stateau in loc, il intreb pe specialistul Zgarcitu? Si ma mai intreb daca directorasul acesta, declarand cele de mai sus pentru a dezvinovati Bechtelul, care il plateste probabil cam ca greutatea porcului de Ignat, mai poate fi banuit ca a simtit vreodata miros de santier!
Din 2007 incoace au avut loc 27 de alunecari de teren, satenii din Viisoara temandu-se acum pentru casele lor.
Dar pana atunci Bechtel trebuie sa plateasca daune de 100 milioane euro, pentru proiectare si executare gresite.
Probabil astia stau intr-una cu mustul in nas si vad totul in roz, chiar daca le fuge pamantul de sub picioare.
Eu nu inteleg de ce naiba nu sunt goniti tipii acestia, cu cate un sut zdravan in fund, caci din 2004 au reusit sa dea in folosinta doar 5 (cinci) kilometri de autostrada, alti 31 km. fiind gata sa se surpe, tocmai cand se dorea taierea panglicii. Este o bataie de joc in stil mare, gandindu-ne la cati bani au inghitit pana acuma.
Dar oare numai Bechtel stie sa faca drumuri?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.