Bechtel, autostrada nepotilor (IV)

Bechtel, autostrada nepotilor (IV)

0 274

Acest guvern habar n-are pe ce lume este
Afirmatie este facuta de fostul ministru al Finantelor Publice, Varujan Vosganian, mai ales legata de desfasurarea vestitului si multcontestatului contract Bechtel, cel cu nu mai putin vestita si necesara autostrada „Transilvania”, atat de necesara bunei desfasurari a activitatii economice si sociale in Romania.
Oficialii Companiei Nationale de Autostrazi au anuntat ca numai cei 200 de kilometri de pe distanta dintre Campia Turzii si Bors costa acuma 2,5 miliarde de euro, o suma cu 200 de milioane de euro mai mare decat suma alocata in 2003 pentru intreaga autostrada de 415 km.
Ce a determinat oare aceasta explozie a pretului?
Raspunsul pare sa se gaseasca in faza de creatie a proiectului, atunci cand studiul de fezabiliate nu a fost intocmit corect, spun reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi. Si nu s-a gasit nimeni sa verifice acest studiu aceasta „creatie” sublima, si sa semnaleze aceste incorectitudini? Sau nu s-a dorit acest lucru?
Dupa semnarea contractului, Compania Bechtel a facut numeroase modificari ale solutiilor tehnice, insa pe bani foarte multi. Una dintre cele mai costisitoare este constructia viaductului de la Suplacul de Barcau, o investitie de 120 de milioane de euro, care initial nu se afla in proiect.
Si iarasi ma intreb: ce interese au dus la includerea unui asemenea viaduct in proiect, ca doar nu este o mai stiu eu ce pictura sau ansamblu sculptural, ci doar o autostrada, cu suisuri si coborasuri, tot o sosea, doar ca este mai lata si se doreste cat mai dreapta. Caci noi, sa ne numim oamenii simpli, nu ne putem imagina cantitatea de interesati intr-o asemenea intreprindere, multi dintre ei nefiind implicati numai benefic in ea, ci doar spre un castig propriu sau de grup in primul rand, incepand cu fabricile de ciment, cu intreprinderile transportatoare, cu furnizorii de utilaje specifice, cu interesele locale in zona autostrazii, etc.,etc.,etc., toate frematand de iz politic, in conditiile actuale de la noi din tara.

„Schimbari au existat in special la solicitarea companiei Bechtel. O schimbare majora o reprezinta viaductul de la Suplacul de Barcau, unde initial traseul autostrazii trecea pe malul lacului, cu niste costuri sigur mult reduse. Si varianta pe care au ales-o si au impus-o, la acel moment, companiei, de trecere prin lacul de acumulare de la Suplacu sub forma unui viaduct foarte scump” a declarat Radu Gaspar, seful de proiect al Autostrazii Transilvania, din cadrul CNADNR.

Surse din Ministerul Transporturilor au declarat ca americanii au adus peste o mie de modificari de solutii si de proiect care au ridicat costurile constructiei cu cateva sute de milioane de euro. Oficialii Bechtel nu au putut avansa o cifra exacta a modificarilor aduse, pentru ca nici nu isi doreau claritate, ci cat mai multa ceata.
Ce naiba, nu s-a gasit chiar nimeni sa le dea peste labele intinse si bagate in sacul cu banii natiunii? Daca nu s-a gasit, inseamna ca nici nu exista asa ceva, pentru ca se stie: nu gasesti om sa schimbe de placere si bunavoie costumul de haine Armani sau mai stiu eu care pe blugi, adidasi si o geaca de serie peste tricou, cand borcanul cu miere este alaturi si iti permite sa te lingi pe degete de-un rand de tzoale festive.
„Trebuie sa-ti adaptezi proiectul tehnic la realitatea din teren. Acestea sunt schimbarile care au loc de obicei pe orice santier din lume. Aveti idee cate modificari s-au facut? Nu as putea sa va spun, nu stiu cate, dar cred ca destule” a declarat Bogdan Sgarcitu, purtator de vorbe-n vant al companiei Bechtel.
Pai atunci la ce mai foloseste studiul de fezabilitate, la ce mai foloseste proiectul? Se pare ca Bechtel a plecat la vanatoare in necunoscut, ca sa ia provizii cat mai multe, duse de cat mai multi gonaci. Sau au procedat ca exploratorii secolelor XVI sau XVII, plecand prin necunoscut african.
Multe lucrari suplimentare au fost facute de Bechtel fara a primi inainte un aviz favorabil de la Compania Nationala de Autostrazi. Alta belea inacceptabila si pentru care cineva ar trebui sa raspunda, in conditii normale de aplicare a legilor.

Pretul autostrazii a crescut si din cauza penalitãtilor achitate pentru intarzirierile de plata catre Bechtel, a exproprierilor necesare, dar si a celor inutile facute de companie, insa si din cauza scumpirii materialelor de constructii. Alte belele, alti vinovati nepedepsiti!
Multe alte zeci de milioane de euro sunt insa virate in conturile americanilor pentru servicii care nu pot fi explicate de oficialii CNADNR. Un exemplu este serviciul de protocol pentru care Bechtel a incasat pana in prezent aproape 70 de milioane de euro. Fara comentarii, aceti-le dumneavoastra dupa cum credeti de cuviinta.
Pentru toate lucrarile executate si neexecutate, din 2003 si pana in prezent, Compania Nationala de Autostrazi a platit firmei Bechtel aproape un miliard de euro. Cati kilometri de autostrada asfaltata avem?
„In acest moment nu avem asa ceva in autostrada Transilvania. In schimb avem 70 de kilometrii de aliniament care se afla in diverse stadii de executie. De la kilometrii asfaltati care sunt in jur de 11 sau 12, kilometrii pregatiti sa fie asfaltati, care sunt in jur de 25, si kilometrii unde se executa lucrari de terasamente si structuri”, a mai spus purtatorul de cuvant al Bechtel.
Avand mari probleme cu banii alocati pentru aceasta investitie, autoritatile romane au renuntat sa mai viseze la inaugurarea intregii autostrazi la termen si spera ca macar jumatate din aceasta sa fie finalizata in 2012. Cu mari eforturi financiare insa.

Un calcul simplu arata ca, potrivit estimãrilor Companiei Naþionale de Autostrazi, costul unui kilometru construit de autostrada intre Campia Turzii si Bors va fi de 12 milioane de euro. Alti bani, alta distractie, iar balmajelile neexplicative ale actualului ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, arata neputinta in gandire la gasirea unor solutii viabile si imediate, acoperind interesele triburilor de afaceristi romani si americani.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.