Batalia pentru sefia Senatului, Episodul PDL – Vasile Blaga are avans!

Batalia pentru sefia Senatului,
Episodul PDL – Vasile Blaga are avans!

0 54

Problema conducerii Senatului a fost “exportata” de PSD catre toate partidele parlamentare. A fost mai mult decat si-au dorit social-democratii.
Miscarea lui Ponta pare sa fie o reusita. Autodevoalarea, o procedura care nu a vrut sa o evite Mircea Geoana, aratandu-si propriile limite si tare de caracter, nu face altceva decat sa confirme miscarea de debalastare din PSD.
Faza preliminara a disputelor pentru succesiune la sefia Senatului este pe cale sa se termine. Formatiunile si-au cam aratat intentiile si oamenii care pot fi promovati/sustinuti. Pana si UDMR, cu cele mai mici sanse, dupa unii analisti si sefi politici, si-a conturat candidatii. Culmea, pana si pastorul Tokes are o optiune – Marko Bella.

In partidul prezidential, s-a dat voie la propuneri si comentarii. Chiar si fara orgolii portocalii se vad in situatia de a avea toate functiile tari din stat si se pare ca nu sunt dispusi sa rateze acest lucru. Ar fi o situatie fara precedent dupa anticul FSN – tutore si al PD-istilor deveniti PDL.
La nivel declarativ au fost vehiculate numele lui Vasile Blaga, Radu Berceanu, Mihai Stanisoara si Anca Boagiu. Portocaliii sustin la unison nominalizarea lui Vasile Blaga pentru postul de presedinte al Senatului. Asteptat sa se intoarca in tara si Boc, la nivelul conducerii PDL nu s-a luat inca o decizie in acest sens, desi mai multi lideri PDL au declarat public ca persoana cea mai potrivita pentru sefia Senatului este fostul vames si ministru de Interne.
Purtatorul de cuvant al PDL Sever Voinescu, a declarat pentru Hotnews.ro ca PDL nu a decis inca ce propunere va face pentru functia de presedinte al Senatului si ca aceasta chestiune se va discuta in interiorul Coalitiei.
„Conducerea PDL nu are inca un mandat in privinta chestiunii de la Senat, evaluam in continuare. Am vazut ca au fost facute tot felul de nominalizari, UDMR cu candidatii lor, democrat liberalii au anuntat si ei pe cine vad in functii. Nu vreau sa cadem in capcana lui Frunda care este un om politic inteligent si siret si cunoscut drept un adversar al Coalitiei. Scopul lui este sa creeze tensiuni in Coalitie”, a declarat Voinescu.
Totusi, in interiorul PDL, candidatul cotat cu cele mai mari sanse este fostul ministru al Internelor, Vasile Blaga. Potrivit surselor citate, Blaga este sustinut pentru sefia Senatului atat de parlamentari, cat si de conducerea partidului.
„Blaga este solutie pentru deblocarea activitatii legislative de la Senat. Conducerea partidului s-a confruntat in ultima perioada cu absenteismul in masa al senatorilor, la grupul PDL neexistand o strategie coerenta pentru adoptarea legilor propuse de Guvern.
Este de retinut inca un aspect – Blaga este “respectat” si temut in PDL. Acesta a fost la un “pas” sa produca o surpriza in meciul pentru conducerea partidului, Boc fiind salvat inca o data de catre Basescu .
Democrat liberalii vor decide duminica intr-o sedinta neoficiala care va fi nominalizarea din partea partidului pentru sefia Senatului.
Multi liderii de partid, mai ales din garda veche si parlamentarii, il sustin public pe acesta pentru functia de presedinte al Senatului, vazand in aceasta mutare intarirea taberei opuse lui Basescu, desi in scandalul cu vamile s-a dovedit ca si Blaga si Berceanu sunt controlabili. Iata o parte din aceste declaratii.

Ioan Oltean, secretarul general al PDL: „Eu am spus inca de mult cine cred ca ar trebui sa detina aceasta functie si pe cine eu personal l-as sustine fara nici un fel de retinere. Am sa fac acest lucru si in sedinta Biroului permanent de luni, deci am sa il sustin neconditionat pe Vasile Blaga”. (Agerpres)

Roberta Anastase, primvicepresedinte PDL: „Vom veni cu o propunere pentru functia de presedinte al Senatului. (…) Vom avea o discutie in Coalitie pe aceasta tema (…) Imi vin in mine in momentul acesta doua nume: Vasile Blaga, ca un om care are o experienta extraordinara, o credibilitate consistenta si un om care sunt convinsa ca va obtine mai multe voturi decat cele ale Coalitiei pentru aceasta pozitie. Radu Berceanu este iarasi un alt nume, un om care are o experienta consistenta legata chiar de activitatea parlamentara, este cel care a lucrat la regulamentele celor doua Camere, la regulamentele sedintelor comune”. (Radio Romania Actualitati)

Sorin Frunzaverde, primvicepresedinte PDL: „Vasile Blaga este candidatul cel mai bun pentru sefia Senatului. Il recomanda si experienta ca ministru si experienta parlamentara”. (Mediafax)

Raluca Turcan, deputat PDL: „Coalitia este cea mai indreptatita sa solicite presedintia Senatului. (…) PDL-ul este cel mai indreptatit sa solicite aceasta functie. Ar fi o greseala daca am renunta la aceasta functie. In topul listei de candidati pentru presedintia Senatului ar trebui sa se afle Vasile Blaga”. (Agerpres)

Cezar Preda, deputat PDL: „Partidul Democrat Liberal va reusi in coalitie sa-si impuna punctul de vedere sau sa obtina aprobarea coalitiei ca un membru PDL sa preia conducea Senatului, iar cel mai potrivit pentru acesta functie este Vasile Blaga (…) Cred ca Vasile Blaga, impreuna cu Roberta Anastase, cu Emil Boc si conducerea partidului nostru vor reusi sa impuna acest program foarte riguros de austeritate si cadenta legiferarii actelor normative atat de necesare unei Romanii aflate intr-o prudenta si intr-o austeritate cum nu a mai avut”.

Gheorghe Albu, deputat PDL: „Eu cred ca aceasta coalitie va veni cu un singur candidat. In rest, tentative sunt, mai cere cineva ceva, mai lasa cineva ceva, mai da altcineva ceva si in final se ajunge la o negociere politica. Personal (…) eu cred ca o numire a lui Vasile Blaga in aceasta functie, ma rog trebuie intrebat si el daca doreste, ar relansa Partidul Democrat Liberal, ar relansa credibilitatea PDL cel putin in zona politicului”. (Agerpres)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.