Basme cu E-uri

Basme cu E-uri

0 695

Din timp in timp, cand probabil pe la unele posturi TV sau prin “gazeturi” oamenii, saracii, nu mai stiu ce sa zica si despre ce sa scrie – nu poti povesti intotdeauna ce vezi si ce auzi, ca mai ai si sefi sau finantatori – se reiau stiri cu impact asupra multor ganditori cu limitatorul pus pe minim.
Un asemenea subiect este si vechea (deja) tema a E-urilor – adica acele substante numite aditivi alimentari care dau frumos produsului si dau urat organismului.
Povestea E-urilor a inceput sa se invecheasca aproape la fel ca cea a necazurilor in iubire, numai ca pe cele din urma le rezolvi usor, prin proprie vointa, pe cand E-urile danseaza in continuare samba prin mezeluri, branzeturi, bauturi racoritor-energizante si cam in tot ce face ochi dulci stomacului.
Recent, un post TV a reluat povestea, prezentand-o, pe ton ingrijorat, teleprivitorilor. S-a aratat cate E-uri imbolnavesc, cate omoara si cate doar gadila placut pe la gusa, povestite intr-o viteza care nu-ti permitea sa retii ceva amanunte.
Poate nu ar fi nimic rau in asta, ca sa stie tot omul, sau sa i se reaminteasca daca a uitat, ce il paste daca mai vrea sa si manance, caci ni se atrage atentia ca toate procesaturile din rafturile magazinelor sunt pline de E-uri si suntem sfatuiti sa le evitam.
Ca alternativa suntem trimisi la vegetarianism, ca-i sezon de legume si fructe, la care sa rontaim pana se va scoate pe tapet alta poveste tinuta la naftalina pentru cazul ca apare lipsa de subiecte permise a ne prafui pe calea undelor: legume si fructe ecologice vs cele neecologice, tratate cu nitrati si alte minuni care sa le faca sa creasca mari, frumoase si fara gust si pline de necazul bolilor.
Nu doresc sa banuiesc alte interese strigand de dupa visin. Ma gandesc doar la faptul ca in toata Uniunea Europeana, in care ne-am bulucit anul trecut, aceste E-uri sunt interzise, numai la noi nu. Si uite ca acele interese apar de buna voie, bulversandu-ne cu nonsalanta.
Si ca in multe alte momente politico-economice se construiesc si in cazul acesta schite fara finalizare. Latram, ne minunam si uitam.
Si tot ca in alte multe cazuri: de ce nu se interzic si la noi cele rele, ca peste tot in lumea civilizata?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.