Basescu vrea sa puna mana pe aeroportul Timisoara cu bonus Arad!

Basescu vrea sa puna mana pe aeroportul Timisoara cu bonus Arad!

0 302

Scandal incurajat de Basescu si aplanat de Berceanu pe tema aeroporturilor din Banat!
Infiintarea Companiei Nationale Aeroportuare Banat, un proiect banos rau, este prevazuta in programul de guvernare al coalitiei PD-L – PSD. Acum doua zile, ministrul Berceanu a aplanat conflictul politic dintre Gheorghe Falca si presedintele pedelist al CJ Timis, Constantin Ostaficiuc. Astfel, fuziunea aeroporturilor, o ambitie mai veche a lui Berceanu, nu va mai avea loc. Oficial. Deocamdata. In spatele scandalului sta o intreaga retea de interese de ambele parti. La 22 august, Traian Basescu a fost la Arad, in orasul condus de finul sau, Falca. Atunci, presedintele a dat unda verde pentru inceperea razboiului cu timisorenii prin fuzionarea celor doua aeroporturi. Compania Aeroportuara Banat este un proiect cel putin halucinant in viziunea aradenilor si a bucurestenilor care cereau ca noua companie sa aiba sediul la Arad si sa se desfiinteze Aeroportul Timisoara. Eusebiu Pistru, omul lui Falca din minister, a jucat la cacialma cu timisorenii. Astfel, un secretar de stat a transmis cu semnatura si stampila Transporturilor, in numele ministrului o scrisoare prin care anunta oficial fuziunea celor doua aeroporturi. Municipalitatea timisoreana a solicitat in scris documente si studiul de oportunitate, insa Pistru a trimis doar scrisori cu declaratii politice ale primarului de Arad, prin care acesta anunta fuziunea celor doua aeroporturi. Nu s-a primit insa nici un document oficial din partea ministrului Radu Berceanu, care nu a comentat deloc subiectul.

Cacealma incurajata de Basescu
Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost primul care s-a declarat vehement impotriva acestui proiect sustinut intens pe linie PD-L. „Nu inteleg de ce trebuie sa se schimbe structura actuala, cata vreme am un elefant care traieste pe picioarele lui, pe care vreau sa-l asociez cu un purice, care de-abia supravietuieste de azi pe maine. Nu vad ce ne-ar putea aduce aceasta fuziune. Consiliul Judetean Arad vrea de ani sa scape de aeroport si nimeni nu-l doreste, pentru ca nu are nici un viitor”, a declarat Ciuhandu. Dupa ce s-a consultat cu Radu Berceanu, Ostaficiuc a anuntat ca planurile privind fuziunea aeroporturilor din Timisoara si Arad si crearea Companiei Nationale Aeroportuare Banat s-au anulat. „Tinta a fost exclusiv electorala din partea celor care au lansat-o si a celor care s-au angrenat in ea!”, a declarat el. Mai mult, Ostaficiuc a spus ca s-au sarit cativa pasi absolut necesari, cum ar fi elaborarea unui studiu de fezabilitate care sa spuna care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de proiect, o evaluare a ceea ce ar fi insemnat fuziunea aeroporturilor. „Nu Timisoara era cea care castiga”, a recunoscut el, aratandu-se afectat de declaratiile „politicianiste” ale colegilor de partid. „Fiecare sa-si vada de administratiile pe care le conduce si sa aduca beneficii comunitatilor pe care le conduce. Sa spunem ca un secretar de stat a insistat foarte mult asupra fuziunii. Este un secretar de stat care se ocupa de aviatia civila si care a fost interesat de idee. Punct”, a mai adaugat seful CJ Timis.
Dincolo de perdeaua de fum a declaratiilor politice, in spatele infiintarii noii societati se afla interese financiare ale mai multor grupuri, unele apropiate presedintelui Basescu.

Tacerea ministrului Radu Berceanu spune multe
Artizanul „fuziunii”, secretarul de stat Eusebiu Pistru, este sotul viceprimarului de Arad, Simona Popa Pistru. Cifrele comparative spun totul. Avantajele aeroportului Timisoara sunt evidente, in detrimentul celui aradean. Pe primul opereaza 12 companii aeriene, in timp ce pe cel aradean, numai una. Anual, pe cel din Timisoara tranziteaza peste un milion de pasageri, iar pe cel din Arad, numai 60 de mii de oameni. Financiar, aeroportul Arad inregistreaza pierderi si este intretinut cu bani de la bugetul local, in timp ce aeroportul din Timisoara inregistreaza profituri prin management propriu. Timisoara opereaza 500 de zboruri pe saptamana, in timp ce aeroportul vecin opereaza doar 14. Mai mult, Aeroportul Arad ar avea nevoie de investitii de 40 de milioane de euro pentru a ajunge la minimul cerut de standardele internationale in materie.

Solicitanti pentru aeroportul Timisoara?
Intentiile de a pune mana pe Aeroportul Timisoara dateaza inca din anii ’90. Acum in fruntea celor interesati se afla o firma care vrea sa cumpere Aeroportul Arad numai „la pachet” cu cel din Timisoara. La aceasta firma se vehiculeaza ca unul dintre actionari este „finul Finului”, Ovidiu Mosneag, fin al primarului Falca, consilier local la Arad si director comercial al Aeroportului Arad. Un alt pretendent al noii companii este chiar Carpatair, care a mai tatonat in anii 2005-2006 achizitionarea Aeroportului Timisoara. Carpatair are actiuni si la aeroportul aradean, fiind pregatita sa devina majoritara in cazul fuziunii. Carpatair este nemultumita de rezultatele financiare de la Timisoara si da vina pe conducerea aeroportului care a permis intrarea companiei low-cost Wizz Air. Pierderile Carpatair se trag insa de la managementul intern si de la politica de preturi. Un alt candidat este magnatul Nelu Iordache, patron la firma de constructii Romstrade si patron al companiei aeriene Blue Air. In urma privatizarii, acesta este actionar la Aeroportul din Bacau si si-a manifestat deschis interesul pentru aeroporturile din Arad si Suceava. Interesata este si o companie ungara, care a privatizat cel mai mare aeroport din Ungaria, dar in conditiile in care Aeroportul Arad ar veni ca „bonus” la cel din Timisoara. Si italienii de la firma Sagat s-au interesat de cumpararea aeroportului, insa si acestia s-au declarat curiosi in primul rand de cel din Timisoara. Sagat are actiuni in Italia la aeroporturile din Verona, Torino si Bergamo.

Smecheria inghitirii Aeroportului Timisoara se poate face dupa alegeri prin artificiul financiar esuat in aceasta saptamana daca PD-L ramane la putere. Actionarii aeroportului aradean sunt CJ Arad, CL Curtici, compania Carpatair si persoane fizice, printre care si directorul Carpatair, in timp ce la cel timisorean actionari sunt statul roman si Fondul Proprietatea. Din participatia de 80% a statului, 5% vor fi listate la bursa in cel mai scrut timp. „In mod normal, un aeroport de talia celui din Timisoara se poate achizitiona la bursa sau prin licitatie internationala. Exista reguli foarte stricte. De aceea s-a incercat stratagema cu implicarea consiliilor judetene si a altor actionari prin crearea unei societati fara rost. Crearea companiei Timisoara – Arad ar fi fost sansa celor din urma de a pune mana pe un aeroport international prosper printr-un artificiu administrativ. Ulterior ar fi majorat capitalul cu un milion de euro si ar fi devenit majoritari cei din Arad pe aeroportul din Timisoara”, a declarat un expert in probleme de comert si legislatie aeroportuara internationala. Aradenii nu pot miza nici pe varianta curselor de pasageri la Timisoara si a celor de marfuri pe Arad, deoarece nu se mai fac zboruri cargo, ci doar de posta si curierat rapid. Cargo e mai rentabil cu tirul, cu trenul sau cu vaporul. In plus, Aeroportul Arad este blocat geografic. Nu se mai poate dezvolta, fiind marginit de un cimitir si de viitoarea autostrada.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.