Basescu impacand Natiunea

Basescu impacand Natiunea

0 154

Devenite din ce in ce mai penibile, aparitiile lui Traian Basescu intr-un alt cadru decat printre oi, ulcele de expozitii si alte branzeturi sunt tot mai deplorabile, iar pauzele dintre cuvinte ating din ce in ce mai des linia discursurilor ceausiste.
Asa si in prelegerea de sustinere a ideii unui Pact National pentru protectie sociala, pe modelul celui pentru Educatie, actiune imposibila pentru mentalitatea basesciana.
Astfel, presedintele Traian Basescu sustine un Pact National pentru protectia sociala care sa fie insusit de toate partidele si de societatea civila. Un pact realizat sub conducerea culorii portocalii, adaug eu, cu rautate si cinism, nu?
Dezbaterile in jurul acestui proiect urmeaza sa aiba loc in luna ianuarie 2010, in conditile in care e nevoie „sa ne limpezim cu alegerile prezidentiale”, a suspinat Basescu.
Seful statului a declarat, cu prilejul lansarii Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, ca forul condus de profesorul Marian Preda a elaborat o „oglinda a sistemului de protectie sociala din Romania cu toti factorii care au contribuit la ineficienta acestui sistem”, care se poate constitui intr-un excelent document de la care sa porneasca mai departe politici guvernamentale adaptate realitatilor Romaniei.
Mai mult, presedintele sustine c, la fel cum s-a intamplat in cazul Educatiei, este nevoie ca acest raport sa mearga mai departe si sa se concretizeze intr-un Pact National pentru protectie sociala.
Oare tot prin asumarea raspunderii?
„Avem nevoie de o viziune pe termen lung, avem nevoie de solidaritatea societatii, dar si a intregii clase politice, care pe de o parte sa garanteze ca inceteaza utilizarea sistemului de protectie sociala in scopuri electorale, iar pe de alta parte ca isi insuseste o viziune pe termen lung, pentru ca asa, cum ati vazut si din prezentarea domnului profesor, ce nu facem astazi va fi un dezastru pentru 2030”, a subliniat seful statului.

Presedintele a cerut Comisiei prezidentiale sa puna la dispozitia politicului si a societatii civile un proiect al Pactului pentru protectie sociala, a carui dezbatere sa inceapa dupa momentul alegerilor prezidentiale.
„As ruga in continuare Comisia sa ne puna la dispozitie tuturor un proiect al Pactului pentru asistenta sociala pe care sa si-l insuseasca partidele, sa vina cu observatii la el, sa-l dezbatem in societatea civila si zic undeva in ianuarie, sa ne limpezim cu alegerile prezidentiale, deci cu calm, calm plat daca se poate, sa putem incepe discutiile pentru un Pact National cu privire la protectia sociala”, a spus seful statului.
Basescu a subliniat necesitatea unui astfel de demers, aratand ca daca nu se iau cat mai rapid decizii in materie de protectie sociala, vor exista repercursiuni negative pentru cei care vor avea nevoie de asistenta sociala dupa 2025.
Cum de nu l-am crezut pe Basescu in stare de viziuni spre viitor? Sa-i trag acuma cu ‘mea culpa’?
Presedintele a aratat ca exista in prezent 179 de acte normative care reglementeaza protectia sociala, ele instituind 202 categorii de asistati social.
„Aici nu intra cei care primesc ajutoare de incalzire fara sa aiba nevoie de ea, dar sunt 202 categorii de asistati social. Este evident ca impactul politic asupra deformarii sistemului de asistenta sociala din Romania a fost urias, ca multe acte normative s-au emis in preajma alegerilor pentru a atrage voturi din partea uneia sau a alteia din categoriile asistate si ca acest lucru trebuie sa inceteze”, a subliniat Traian Basescu.
Asa ca astept ca presedintele Traian Basescu sa-mi trimita concluziile Comisiei, ca si eu sunt societate civila, nu numai Alina Mungiu Pippidi, si apoi sa stabilim o zi in care sa ne intalnim, eventual in coliba mea supraincalzita de CET-ul muribund, eventualul pact pentru asistenta sociala. Va avea ocazia sa il servesc cu cartofi fierti si paine cu sare, ca tare-s bune cand nu ai altceva.
Iar daca nu va fi reales, il astept pe Traian Basescu, pentru a-l felicita cu ocazia esecului, la carciumioara din colt, la o rachie contrafacuta de imprejurarile create de el, ca sa vedem cum va mai filosofa atunci.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.