Basescu e diktator Or ba(n)?

Basescu e diktator Or ba(n)?

0 192

Ungaria se pregateste sa preia, peste patru zile, presedintia Uniunii Europene pentru jumatate de an. Exista deja oficiali europeni care stramba din nas si se intreaba cu voce tare prin Parlamentul European daca ungurii lui Orban chiar au fata sa-i conduca, fie si pentru sase lui, pe ei, europeni cu state vechi. Premierul ungar nu pare deloc iubit in Evropa, iar presa care ii face un portret de diktator este tocmai cea germana (Der Spiegel) si franceza (Le Monde), jurnalisti din cele doua state care se opun intrarii Romaniei in Spatiul Schengen. Demers pe care Viktor Orban si Ungaria l-au sprijinit, susceptibil in compensare la inchisul ochilor pe care Traian Basescu l-a practicat fata de dezideratele, pretentiile si ifosele de autonomie ale maghiarilor lui Marko Bela in Romania.
Sa ni-i amintim pe Traian Basescu si Viktor Orban la Scoala de (dictatori) de vara de la Tusvanyos, cand au sezut amandoi la aceeasi masa, Traian a ras la discursul autonom patetic al lui Laszlo Tokes si a zis-o p-aia cu autonomia asijderea in Tinutul Secuiesc si la Caracal, dar nu era rasul lui. L-a privit atunci lejer distrat si cu ingaduinta Viktor Orban, despre care presa ostila spune ca a exploatat fantasmele maghiarilor pentru Ungaria Mare ca sa-si asigure voturile in tara, pe care o conduce cu mana forte a unui veritabil dictator. Meseria la care, abia dupa ce citesti profilul lui Orban, intelegi ca Basescu nu poate decat sa aspire deocamdata. E drept ca se straduieste din rasputeri sa se mentina in siajul partenerului de la Budapesta. Daca seful statului roman a izbutit – starnind un potop de reprosuri si acuze – sa incadreze presa in strategia de aparare a tarii la capitolul amenintari – Orban a izbutit la ei trecerea unei legi care autorizeaza organismele statului sa amendeze cu 75.000 de euro orice post sau publicatie care pune in pericol ordinea statala, fara sa defineasca deloc termenii drastici din textul legii. Lui Orban i se reproseaza ca si-a infipt oamenii de incredere din Fidesz in absolut toate posturile de control ale vietii economice si politice, dar aici Basescu tine aproape si el. E drept ca mai are de lucru la capitolul Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii si inca vreo doua clici de purtatori de roba, in vreme ce Orban si-a impus de multisor legile pentru nominalizarea judecatorilor constitutionali.
Tot Orban a nationalizat sistemul de pensii, ca sa poate opera taieri retroactive de cate ori i se pare ca s-a subtiat bugetul; nici aici Basescu n-are vreun handicap, de cand l-a scapat pe Boc cu coasa in lanul de pensionari.
Marca cea mai evidenta a dictaturii Fidesz in Ungaria li s-a parut ziaristilor franco-germani placuta (nu, nu aia bilingva) pe care toate institutiile administratiei ungare sunt obligate sa o expuna la vedere: Declaratia de Cooperare Nationala. Un credo de 300 de cuvinte care le aminteste maghiarilor ca alegerile prin care Fidesz a luat puterea au fost de fapt o revolutie nationala.
Sunt convins ca si Traian Basescu ar comanda niste sute de mii de placute cu pricina, dar nu e Boc in stare sa ingramadeasca in doar 300 de cuvinte oda portocalie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.