Basescu cel vechi si Traian cel nou

Basescu cel vechi si Traian cel nou

0 58

Sa fi inceput stafful lui Traian Basescu sa aiba oarece influenta asupra sefului statului? Sa se fi gasit, in sfarsit, un consilier ale carui sfaturi presedintele inca nevalidat sa catadicseasca sa le urmeze si sa nu mai vorbeasca in public dupa cum il taie capul? Este cel putin impresia lasata de ultimele interventii ale lui Traian Basescu, facute de la pupitrul Administratiei prezidentiale. Daca, de pe treptele sediului din Modrogan, Traian Basescu avea neeleganta de a nu multumi, in seara turului doi, decat alegatorilor care il votasera, neconfirmatul presedinte a revenit la sentimente mai bune fata de electoratul care i-a fost ostil si le-a adresat ulterior si lor multumiri.
A avut intelegere chiar si pentru sfortarile pesediste de a demonstra fraudarea alegerilor de catre dusmanul Basescu, pe care le-a considerat democratice si perfect legale. Cu toata ipocrizia incapsulata in aceste declaratii, cel care le face nu este Traian Basescu de dinainte de comunicarea rezultatelor, cand sataniza orice miscare a inamicilor. Asemenea concesii sunt rodul unei consilieri administrate in regim de urgenta, care da, se pare, primele roade. Motivul o fi usurarea teribila pe care presedintele a resimtit-o dupa rasturnarea in favoarea sa a rezultatelor exit-pollurilor, pe fondul careia e dispus sa primeasca sfaturi si sa le si respecte. Dar poate fi si efectului mintii romanului de pe urma alegerilor, care-l indeamna sa constientizeze cat de aproape a fost sa piarda tot.
Pe site-urile cotidienelor centrale circula deja un promo cu Traian Basescu, al carui logo suna impaciuitor si intelept: „Unii mi-ati dat votul / Altii mi-ati dat o lectie”. Daca nu este doar o gaselnita izbutita si inspirata a staffului, poate fi cu siguranta un ghid prescurtat de guvernare pentru urmatorii cinci ani.
Ramane doar ca noul, foarte probabil, presedinte al Romaniei sa poate sa retraiasca, inainte de orice iesire belicoasa sau atac la persoana ori la temelia partidelor politice pe care nu le agreeaza, stresul ultimelor zile de campanie. Cu filmuletul despre care nu vom afla, probabil, prea curand daca a fost trucat sau nu. Cu momentele penibile in care a incercat sa stoarca o lacrima peste ocara aruncata cu obida in obrazul lui Dinu Patriciu. Cu debitarea pana la satietate a flasnetelor sonore despre moguli si tonomatele lor. Cu sudorile reci care l-au trecut de nenumarate ori in aceasta campanie.
Fostul presedinte va preda noului presedinte prerogativele de la Cotroceni. Fiind vorba despre aceeasi persoana, este probabil ca ceremonia va decurge fara incidente. Chiar si asa, la cum il stim pe Basescu pe stil vechi, va refuza sa dea mana cu Traian cel nou.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.