Basescu 2 zile in Franta

Basescu 2 zile in Franta

0 114

Presedintele Traian Basescu a inceput luni o vizita oficiala de doua zile in Franta, la invitatia omologului sau Nicolas Sarkozy. Principalul obiectiv al vizitei la nivel inalt il constituie consolidarea parteneriatului stategic romano-francez semnat anul tecut, cu prilejul vizitei pe care Nicolas Sarkozy a intreprins-o la Bucuresti.
Seful statului a fost primit la Elysée cu onoruri militare ale Garzii Republicane, dar fara covor rosu, chiar daca acest „detaliu” de protocol a fost mentionat in programul oficial al vizitei. Basescu a fost asteptat de Nicolas Sarkozy, care l-a primit zambind, cei doi oficiali intrand impreuna la dejunul de lucru oferit de presedintele Frantei, relateaza NewsIn.
In cadrul convorbirilor, care s-au axat in principal pe relatiile bilaterale, seful statului francez i-a oferit omologului sau roman „cooperarea Frantei, experienta sa si cea a companiilor sale” pentru construirea noii centrale, pe care Bucurestiul vrea sa o finalizeze in jurul anului 2020, se arata intr-un comunicat transmis de Palatul Elysée.
Romania dispune in prezent de o centrala nucleara la Cernavoda, ale carei doua reactoare acopera in jur de 17% din nevoile energetice ale tarii. Doua noi reactoare ar trebui sa intre in functiune in jurul anului 2014-2015. Mai multe mari grupuri energetice europene si-au anuntat deja interesul pentru construirea unei a doua centrale, care ar trebui sa aiba doua sau trei reactoare cu o capacitate totala de 3.000 MW. Printre aceste grupuri figureaza GDF Suez din Franta, Enel din Italia si E.On din Germania.
Basescu l-a asigurat pe Sarkozy ca Romania va alege o „tehnologie europena” pentru acest proiect, mai precizeaza comunicatul presedintiei franceze. De altfel, marti, in cea de-a doua zi a vizitei oficiale, seful statului roman are programata o vizita la centrala nuclearelectrica de la Flamanville.

Din delegatia care il insoteste pe presedinte in Franta fac parte ministrii Cristian Diaconescu, Radu Berceanu, Elena Udrea si Adriean Videanu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.