Barroso reales presedinte al CE

Barroso reales presedinte al CE

0 163

Jose Manuel Barroso a primit miercuri, prin votul secret din Parlamentul European, 382 de voturi, suficiente pentru a obtine un al doilea mandat in fruntea Comisiei Europene.
Potrivit Tratatului de la Nisa, candidatul la presedintia Comisiei necesita simpla majoritate a voturilor exprimate, iar scorul lui Barroso a fost de 382 voturi pentru, 219 impotriva si 117 abtineri din cele 718 voturi exprimate. Abtinerile nu sunt luate in considerare. Desi o victorie, Barroso nu are o sustinere puternica. A obtinut, totusi voturile a peste jumatate dintre eurodeputati, iar acest scor i-ar putea asigura linistea de a nu mai fi supus unui alt vot dupa adoptarea Tratatului de la Lisabona, care prevede necesitatea unei majoritati absolute. In mandatul precedent, el a obtinut 413 voturi pentru, 251 impotriva si 44 abtineri.

Socialistii au decis marti seara sa se abtina de la vot, o miscare care i-a reusit si liderului lor, Martin Schulz, de a nu-si ostiliza PPE, grup de care depinde alegerea sa ca presedinte al PE in a doua jumatate de mandat.
Odata cu cu acest moment se deschid negocierile pentru noul Colegiu al Comisarilor care intra in linie dreapta.
In Romania, si PSD pare sa imbratiseze varianta Dacian Ciolos daca se va obtine portofoliul agriculturii, insa in caz contrar exista ca optiuni Mihai Tanasescu, Cristian Diaconescu sau Adrian Severin, au spus surse politice pentru HotNews.ro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.