Barbatul Meir si hoasca Naty

Barbatul Meir si hoasca Naty

0 303

Dupa ce s-a prefacut ore intregi ca nu aud zgomotele gamelelor si ale veselei lovite de gratiile celulor, conducerea penitenciarelor din Romania a fost nevoita sa admita ca in curtile inchisorilor a izbucnit o revolta pe cale sa scape de sub control. Clinchetul strindent al tabliei cu smalt gastronomic lovita de drugii de fier se auzea deja cale de-o posta. Mii de detinuti – daca estimarile oficiale nu s-au modificat intre timp, numarul lor depasea ieri 6.500 – din nu mai putin de 26 de puscarii de pe cuprinsul patriei dadeau foc ieri asternuturilor si efectelor personale, clamandu-si printre gratii dreptul de a fi eliberati inainte de termen.


Vinovat pentru debandada, la limita revoltei, produsa in celule este o aratare trimisa in Parlament de partidul lui Vadim Tudor, dar ramasa independenta dupa retragerea sprijinului politic, cu ceva vreme in urma, de catre tribunul natiei.


Nati Meir pre numele sau, ovreiul ce pretinde a fi mostenit ceva averi frumusele din Israelul natal si-a pus in cap sa provoace eliberarea de la parnaie a tuturor celor care au de ispasit pedepse de maximum cinci ani. Parlamentarul independent este promotorul unui proiect de lege de gratiere in acest sens; mediatizarea in randul ocnasilor a intentiei sale de crasa inconstienta a instalat haosul in celule. Sute de indivizi ale caror fapte i-au aruncat acolo unde se gasesc acum au intrat deja in refuz de hrana, dupa ce le-a intrat in cap ca ar putea fi liberi pana de sarbatori.


Intr-o lume desucheata in care un personaj ca Gigi Becali are suficienti bani sa plateasca prostimii curentul furat, odata cu voturile, asaltul epigonilor nu putea sa intarzie prea mult. Departe de a avea fondurile si marinimia neglijenta cu valuta a patronului Stelei, dar animat de o megalomanie croita din acelasi material, Nati Meir este, la randul sau, robul marilor gesturi sociale. Omul tine mortis ca istoria sa-l consacre ca pe un binefacator, violentand regula castigarii de capital politic prin merite de natura parlamentara (care-s alea?, veti intreba, pe buna dreptate) dar si buna traditie evreiasca ce exclude cu desavarsire darnicia de pe lista virtutilor.


Se poate ca dumneavoastra sa vi se para, cum mi se pare si mie, ca cinci ani de pedeapsa nu se pot anula prin nici un fel de demers altruist; la cat de deranjat la cap este Meir, proiectul decretului se putea referi cu aceeasi nonsalanta si iresponsabilitate la zece, doisprezece sau douaj de ani. Prin primavara, televiziunile se inghesuiau sa transmita imagini cu Meir cazat de buna voie printre parnaiasi si agresat olfactiv de duhoarea raspandita de latrina din celula. Atunci s-o fi sudat solidaritatea cu fauna trimisa de lege in spatele gratiilor, regasita astazi in propunerea imbecila si inconstienta de gratiere. Daca n-o fi vreo repulsie sadita in gena evreiasca de garduri in general, din stirpea zidului monstruos pe care Israelul il ridica in desert pentru a se izola de teritoriile arabe agresive cu care se invecineaza, ideea lui Meir este doar prostie densa. Pasibila de oarece cod penal in cazul in care protestele puscariasilor degenereaza.


E usor sa-ti imaginezi ce bestii violente stau in spatele pedepselor fie si de doar cinci ani. Justitia s-a descalificat deseori condamnand disproprtionat, cu lejeritate criminala, furturi si gainarii maruntele; macar daca nedreptatitii acestia ar fi beneficiarii virtuali ai initiativei meirului. In spatele condamnarilor „de maximum cinci ani” stau, insa, violatori, criminali, talhari, scursori angrenati in crima organizata. Pe ei ii vrea inapoi pe strazi parlamentarul Meir.


Mult mai grav mi se pare ca protestul a izbucnit la penitenciarul zis de maxima siguranta de la Codlea. Nici nu sunt doua luni de cand s-a descoperit ca o retea de traficanti de droguri si prostituate era condusa din puscarie mai eficient decat pe vremea cand capii erau liberi. Cu complicitatea larga a gardienilor, a caror cea mai mica vina este ca le-au introdus interlopilor telefoane in celula. Pe fondul gargarei linistite a directorului stabilimentului, care pretindea ca situatia este sub control, detinutii de la Codlea au dat tonul crizei in care a intrat de ieri sistemul pentenciar in Romania.


Daca tot se face vinovat de haosul creat, parlamentarul cu vocea pitigaiata si trasaturi de codoasa expirata ar putea pune umarul la restabilirea calmului. Sau orice alta parte anatomica doreste: acum ca barbatul Meir a dat chix cu proiectul sau, hoasca Naty ar putea macar sa-i consoleze de sarbatori pe puscariasii mai incarcati de hormoni.


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.