Barbatii si riscul declansarii cancerului de prostata

Barbatii si riscul declansarii cancerului de prostata

0 198

Medicii nu discuta suficient de des cu pacientii lor barbati despre necesitatea efectuarii unor analize medicale in vederea diagnosticarii cancerului de prostata, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite.
Desi medicii s-au declarat in general de acord cu necesitatea unei mai bune intelegeri de catre pacientii lor barbati a riscurilor si beneficiilor aduse de analizele medicale efectuate pentru diagnosticarea cancerului de prostata, doar 69,9% dintre barbatii participanti la un sondaj au declarat ca medicii lor le-au vorbit despre nevoia de a face aceste teste medicale.
Dintre acestia, 71% au declarat ca le-au fost explicate beneficiile acestor analize medicale – descoperirea cancerului intr-o faza incipienta -, insa doar unui procent de 32% dintre ei le-au fost explicate si riscurile acestei proceduri, precum inceperea terapiei impotriva unor tumori cu un ritm de crestere foarte lent, care ar putea sa nu le provoace niciodata neplaceri.
Medicii recomanda un control de rutina pentru toti barbatii in varsta de peste 50 de ani, bazandu-se pe presupunerea ca o diagnosticare a cancerului de prostata intr-o faza incipienta este benefica pentru tratamentul pacientilor.
Aceste teste constau in analiza unei probe de sange, pentru detectarea unei proteine, denumita „antigen specific prostatic ” (PSA). Cu toate acestea, in prezent exista putine dovezi ca un test PSA efectuat pe scara larga ar putea sa salveze un numar mare de pacienti.
Un studiu publicat in urma cu o luna in Journal of the National Cancer Institute din Statele Unite a relevat faptul ca un control de rutina pentru diagnosticarea cancerului de prostata a descoperit peste un milion de barbati americani care prezentau diverse tumori la nivelul prostatei, dar care, altfel, nu sufereau in niciun fel din cauza acestora.
Toate formele standard ale terapiei actuale – interventii chirurgicale, radioterapie sau terapie hormonala – produc efecte secundare neplacute, cauzand adeseori impotenta si incontinenta.
Acest studiu s-a bazat pe rezultatele unui sondaj telefonic efectuat la scara nationala, in 2006 si 2007, pe un esantion de 375 de barbati care fie au efectuat testul PSA, fie au discutat despre acest test impreuna cu mediciilor lor in precedentii doi ani.
In total, 69,9% dintre respondenti au discutat despre aceste analize, iar 14,4% dintre ei au ales sa nu faca acest test. Cel mai adesea, medicii pun problema efectuarii acestui test, iar 73,4% dintre ei il recomanda. Doar 32% dintre pacienti au declarat ca le-au fost prezentate atat riscurile cat si beneficiile acestor analize, precum efectele secundare ce apar in urma unui astfel de tratament.
Cercetatorii americani au declarat ca rezultatele studiului lor s-au bazat pe declaratiile pacientilor, insa ei au verificat acuratetea raspunsurilor consultandu-se ulterior cu medicii acestor persoane.
Cancerul de prostata este al doilea tip de cancer, ca frecventa pe plan mondial, dupa cancerul pulmonar si face peste 254.000 de victime in fiecare an.
Studiul a fost coordonat de medicul Richard Hoffman, de la Veterans Affairs Health Care System din New Mexico, si a fost publicat in Archives of Internal Medicine.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.