Bani pe sponci si personal putin la Judetean

Bani pe sponci si personal putin la Judetean

0 64

Spitalul Clinic de Urgenta duce o acuta lipsa de personal, mai ales la Unitatea de Primire Urgente. Tot mai putini medici si rezidenti sunt dispusi sa lucreze aici. Nimeni nu s-a inscris pe cele 5 posturi de medici specialisti si 4 de rezidenti in ultimul an scoase recent la concurs.
Unitatea de primire urgente a spitalului Judetean functioneaza la jumatate din parametrii normali. Desi organigrama prevede 26 de posturi, doar 13 si jumatate sunt ocupate. Medicii au ajuns sa lucreze in sistem 12 cu 24 de ore, norma maxima acceptata in programul de lucru.
Tot mai multe persoane din randul angajatilor au semnat sau asteapta sa incheie contracte cu institutii medicale din strainatate, care au declansat ample campanii de recrutare de personal in Romania. Nici in sectiile de Anestezie-Terapie Intensiva numarul medicilor este suficient. Anul trecut, unul dintre medici a murit iar altul a obtinut un contract de munca in Franta, fara ca posturile celor doi sa fie ocupate ulterior.
Nu este, insa, singura problema cu care se confrunta spitalul, care datoreaza miliarde de lei angajatilor. Datoria s-a acumulat in urma unor procese pierdute in instanta, in dosare privind salarizarea personalului de pe mai multe sectii in perioada 2005-2007. Practic, medicii si asistentele au fost platiti prin incadrare cu 10 pana la 15 procente mai putin. Pagubitii au dat spitalul in judecata iar instanta le-a dat dreptate.
Peste 800 de angajati isi asteapta drepturile salariale restante. Pana acum Spitalul Judetean a platit deja peste 14 miliarde de lei vechi. Platile se fac esalonat, insa si asa ele reprezinta o cheltuiala care nu fusese prevazuta in bugetul acestui an.
La problemele strict financiare se adauga una de imagine. Managerul unitatii – Mariana Rusu – si directorul medical al acesteia – dr. Marius Neculoiu – se contrazic in privinta colapsului financiar pe care ultimul dintre cei doi l-a anuntat saptamana trecuta intr-o conferita de presa a liberalilor brasoveni, din randul carora face parte. Managerul Rusu a infirmat dezvaluirile, dar n-a facut-o prea convingator din patul de la domiciliu in care se afla, rapusa de o gripa.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.