Bani dati cu …vie placere

Bani dati cu …vie placere

0 88
Pe vremea lui Cuza, domnitorii dadeau bani cu vie placere in teritoriu. Asa a facut domnitorul Unirii, care acorda 500 de galbeni anual pentru invatamantul brasovean de la scoala gimnaziala Andrei Saguna. Documentul oficial din anul 1859 se afla in arhiva Muzeului Primei Scoli Romanesti, care gazduieste si unul din foarte rarele portrete ale Elenei Cuza.
Expozitia tematica gazduita de Muzeul Primei Scoli Romanesti cuprinde acte si documente originale din vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Domnitorul care a poposit de doua ori sub Tampa si a aprobat fonduri pentru brasoveni imediat dupa urcarea pe tron.
Documentul oficial se afla in arhiva muzeului Primei Scoli Romanesti si mentioneaza ca Alexandru Ioan Cuza aproba cu "vie placere"  aceasta suma.
Expozitia contine si un tablou in care apare Elena Cuza, unul dintre foarte rarele portrete ale sotiei domnitorului, confirma preotul Vasile Olteanu, director Prima Scoala Romaneasca Brasov.
Tabloul reprezentand-o pe Elena Cuza se afla in colectia muzeului brasovean chiar dupa ce a fost realizat in anul 1916, la Marasesti. Zestrea nationala adapostita aici se datoreaza preotilor de la Biserica Sfantul Nicolae si carturarilor scolii de langa biserica.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.