Banca Mondială confirma creșterea economică a României

Banca Mondială confirma creșterea economică a României

0 466

Creșterea economică a României din primul trimestru a fost robustă și echilibrată, și a avut la bază trei componente: consumul privat, exporturile, care au crescut, și investițiile, în principal cele private, a declarat, vineri, Cătălin Păuna, economist al Băncii Mondiale în România.
„În primul trimestru al acestui an am avut o creștere economică robustă (4,1% față de perioada similară din 2014, n.r.) cea mai mare din Uniunea Europeană”, a menționat Păuna.
În opinia acestuia, cel mai important lucru îl reprezintă faptul că această creștere este echilibrată, având la bază trei componente: consumul privat care, în opinia sa, rămâne unul dintre motoarele creșterii economice, exporturile, unde s-a înregistrat o creștere și, de asemenea, investițiile, în special cele private.
„Vedem că, încet-încet, investițiile se mută din contribuția negativă în partea pozitivă a creșterii economice, deci încep să devină din nou un motor de creștere. Aici vorbim în principal de investițiile private. Din păcate, evoluția investițiilor publice nu este în linie cu a celor private și asta se datorează încă unui grad redus de absorbție a fondurilor europene. Să sperăm că, în următoarea perioadă de programare 2014-2020, se va vedea o creștere a investițiilor publice”, a mai spus reprezentantul Băncii Mondiale în România.
Potrivit acestuia, potențialul de creștere a exporturilor este în continuare unul ridicat pe termen mediu și lung.
„Sunt și riscuri asociate cu acest cadru macroeconomic, care este robust la momentul acesta, riscuri externe care țin de incertitudinile legate de dialogul dintre Grecia și Eurogrup și finanțatorii externi. Sunt discuții intense zilele acestea. Sunt și riscuri interne legate de evoluția politicii fiscale în următorii ani. Guvernul promovează o relaxare fiscală importantă. Este important, însă, în același timp, să ne asigurăm că acest cadru macroeconomic rămâne robust și riscurile sunt gestionate. Noi credem că potențialul de creștere economică este mult mai mare decât ceea ce a arătat România în ultimii ani. Creșterea economică în acest an ne așteptăm să fie de aproximativ 4%, care, probabil, va fi una dintre cele mai mari din UE”, a mai spus Păuna.
Banca Mondiala bAcesta a adăugat că, în același timp, „sunt ineficiențe importante în multe zone”, care, dacă ar fi eliminate, „ar duce la un ritm de creștere probabil și mai sănătos”.
Una dintre zonele unde ar trebui să ne concentrăm cu mai multă atenție este cea de reformă a sectorului public. Acest lucru este important pentru că sectorul public în România gestionează cam aproximativ 35% din produsul intern brut, asta înseamnă aproximativ 50 de miliarde de euro pe an. Este important ca aceste sume să meargă în zonele unde obținem randamentele economice cele mai mari”, a mai spus reprezentantul Băncii Mondiale în România.
Potrivit acestuia, o zonă importantă în sectorul public o reprezintă reforma administrării taxelor.
„Colectarea veniturilor rămâne, ca procent din PIB, una dintre cele mai mici din Europa. Indiferent de schimbările de politici, de taxe promovate, nu am reușit să colectăm mai mult de 32-33% din PIB, ceea ce indică faptul că sunt importante provocările de natură administrativă în colectare”, a mai spus Cătălin Păuna.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în primul trimestru din 2015, cu 4,1% față de perioada similară din 2014, iar față de trimestrul IV din 2014, economia românească a consemnat o creștere cu 1,5%, în urma revizuirii seriei ajustate sezonier, potrivit celei de-a doua variante provizorii publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).  AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.