Avertizari pentru turistii montani

Avertizari pentru turistii montani

0 97

Deoarece meteorologii prognozeaza pentru zilele sfarsitului de saptamana inrautatirea vremii, cu ninsori abundente si vant de peste 100 km/h, in rafale puternice, la inaltimile din zona Brasov, temperaturile coborand intre -4 si -11 grade, turistii amatori de ascensiuni sunt avertizati asupra destinatiei si modului in care for sa faca drumetia.
Catalin Canda, dispecerul Salvamont Brasov, avertizeaza: „Toate traseele montane cu zone abrupte din muntii care ne inconjoara sunt inchise in aceasta perioada a anului, lucru semnalizat cu panouri si pancarte avertizoare. Cine vrea totusi sa se avante pe o asemenea vreme spre inaltimi, acela o face pe proprie raspundere, caci exista un pericol major de avalanse.”
Celor care se incapataneaza totusi sa-si petreaca sarbatorile sus pe munte li se recomanda, in primul rand, echipament adecvat conditiilor, printre care si un semnalizator in cazul ingroparii sub avalansa, iar inainte de plecare li se indica sa ia legatura cu Dispeceratul Salvamont Brasov, pentru a comunica zona si traseul pe care vor sa-l urmeze, acest lucru si pentru a afla ce conditii meteorologice sunt pe acolo, dar si pentru a fi luati inevidenta pentru orice eventualitate. In plus, salvamontistii ii pot lamuri asupra pericolelor la care se expun.
De aceste sfaturi ar fi bine sa tina cont nu numai brasovenii, mai obisnuiti cu muntele, ci, in primul rand, „vitejii” mai de pe la campie, mai ales bucurestenii teribilisti, daca vor sa-si mai revada caminele.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.