Avertizare si buletin avalansa pentru Bucegi, Postavarul, Piatra Craiului si Fagaras !

Avertizare si buletin avalansa pentru Bucegi, Postavarul, Piatra Craiului si Fagaras !

0 541

Ninsorile cazute in ultimele zile au dus la depunerea unui strat insemnat de zapada in intreaga zona monitorizata – de circa 30-50 cm; datorita vantului puternic grosimea stratului nou-depus depaseste in unele locuri aceste valori.


?


Mai ales in zona inalta, la peste 1800 m, zapada este de tip pulver si este putin stabilizata pe majoritatea pantelor suficient de inclinate, fiind posibila declansarea avalanselor spontane medii sau mari; riscul accidental de declansare al avalanselor (la supraincarcari cu turisti, schiori) este mare.


?


Conform Buletinului nivometeorologic, ?estimarea riscului de avalansa in Muntii BUCEGI, POSTAVARUL, PIATRA CRAIULUI si FAGARAS valabil in afara partiilor prelucrate si deschise publicului, arata ca, la peste 1800 m, in intreaga zona monitorizata, datorita temperaturilor relativ scazute zapada cazuta incepand din data de 02 ian. nu si-a modificat structura, ramanand usoara si fara coeziune. Stratul de zapada prospata este mare, si se mentine riscul mare de avalansa pe majoritatea pantelor suficient de inclinate.


?


Sub 1800m altitudine temperaturile diurne vor fi mai ridicate, iar zapada nou depusa va avea coeziune si aderenta la stratul mai vechi. Datorita cantitatii importante de zapada depusa, riscul de avalansa se va mentine insemnat.


?


Scala europeana de risc de avalansa:


1 – risc redus – stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincarcari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanse de mici dimensiuni.


2 – risc moderat – pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat; in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.


3 – risc insemnat – pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat; declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin; in anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.


4 – risc mare – stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.


5 – risc iminent – instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.