Avertisment pentru Guvernul Boc, Romania intr-o situatie celei din Slovacia

Avertisment pentru Guvernul Boc,
Romania intr-o situatie celei din Slovacia

0 52

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) isi exprima sustinerea fata de medicii din Slovacia, care si-au dat demisia in masa, in lupta lor de a reda demnitatea profesiei medicale, avertizand Executivul ca o situatie asemanatoare ar putea aparea si in Romania din pricina finantarii necorespunzatoare a sistemului medical.
”De la inceput, CMR a fost alaturi de medicii slovaci si le intelege revendicarile, care sunt similare cu cele ale medicilor din Romania. Colegiul Medicilor din Romania avertizeaza Guvernul Roman ca o situatie similara se poate repeta la noi in tara, intrucat medicii au ajuns la limita epuizarii si a suportabilitatii. (…) Asa zisa crestere cu 4% in proiectul de buget pe 2012 este falsa, deoarece ea a fost impusa de plasa arieratelor rostogolite de catre FMI. In mod real, in 2012, unitatile medicale vor primi mai putini bani decat in 2011”, se arata intr-un comunicat remis duminica AGERPRES.
Presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, sustine ca medicii care au ramas sa lucreze in Romania nu vor suporta la nesfarsit situatia actuala si ca exemplul Slovaciei poate fi urmat si de alte tari. ”Sper ca in al 13-lea ceas, guvernantii sa inteleaga ca sanatatea este o prioritate nationala si nu numai declarativ, dar si in realitate. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca un sistem de sanatate subfinantat si in care medicii sunt blamati nu poate fi functional. Miscarea revendicativa din Slovacia exista deja in Romania prin exodul medicilor, care poate sa duca la colapsul sistemului. (…) CMR considera ca o conditionare a finantarii sistemului si a cresterii veniturilor medicilor de asa zise masuri de reforma in sistem este o masura care aduce atingere atat medicilor, cat si pacientilor”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, citat in comunicat.

CMR, impreuna cu celelalte organizatii profesionale ale medicilor, isi afirma disponibilitatea de a fi participant la un program coerent de eficientizare a politicilor de sanatate ”cu o singura conditie si anume: respectarea demnitatii profesionistilor din medicina”, se mai arata in comunicat.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.