AURUL este al ROMÂNIEI – ”De ce ar trebui să-l ținem...

AURUL este al ROMÂNIEI – ”De ce ar trebui să-l ținem în străinătate?!”

0 255

”În perioada crizei din 2010, gestionată de sluga securiștilor, Băsescu Traian, rezerva de aur a țării a stat pe rafturi la Londra, România a plătit chirie pentru asta, iar Băsescu și Boc au tăiat salarii, au închis spitale și au mărit TVA”. Acesta este sinteza unei postări recente a senatorului Șerban Nicolae care face mai multe ”precizări” în legătură cu mult atacata inițiativă legislativă a sa și a președintelui PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea aurului.

”Rezerva de aur constituită și administrată de B.N.R. este a României”.

Șerban Nicolae atrage atenția asupra unor date pe care lumea le cunoaște mai puțin: cele 103,7 tone ale rezervei de aur situează România pe locul 32 între țările lumii și pe locul 12 în U.E., reprezentând doar 9,7% din totalul rezervelor internaționale ale țării noastre.
Pe de altă parte ”Norvegia, una dintre cele mai bogate țări din lume, nu are rezerve de aur”, iar Emiratele Arabe, Qatar și Israel nu figurează în clasamentul primelor 50 de țări, mai scoate în evidență Nicolae.
”Puțin peste 60% din rezerva de aur a României este deținută în străinătate, restul, aproape 40%, fiind în țară – dacă credibilitatea economică a României depinde de păstrarea rezervei de aur în străinătate, ar fi trebuit ca toată rezerva să se afle la Londra”, punctează Șerban Nicolae.

Ori, sfidând respectivul ”principiu”,  ”Ungaria a repatriat întreaga rezervă de aur și nu are probleme de credibilitate sau rating de țară”.
”România deține 23,5 miliarde de euro investite în titluri de stat americane și europene, păstrate în străinătate” – adică de 11 ori mai mult decât valoarea aurului păstrat la Londra!

Confuzie intenționată indusă de BNR
”Stocul de 40 de tone de aur deținute de B.N.R. în țară este înregistrat în documentele oficiale tot ca „rezerve internaționale”, pentru că regimul juridic aplicabil nu face diferențe in funcție de locul de deținere”, scrie Șerban Nicolae.
”Dacă „rezerva de aur este a României” și nu este grevată de sarcini, de ce ar trebui să cerem aprobarea unor entități din străinătate în legătură cu cantitatea, locul de deținere sau modul de utilizare?”
În final, Șerban Nicolae atrage atenția că în perioada crizei din 2010, gestionată de ”sluga securiștilor, Băsescu Traian”, ”rezerva de aur a țării a stat pe rafturi la Londra”.
”România a plătit chirie pentru asta, iar Băsescu și Boc au tăiat salarii, au închis spitale și au mărit TVA”, acuză Șerban Nicolae.

Pierderi de milioane de euro?
”În timp ce noi plăteam chirie, alte țări încasau dobânda!”, atrage atenția Cătălin Daniel ZAMFIR, cunoscutul senator care se bate cu sistemul bancar pentru a stopa spolierea românilor.
În legătură cu această observație Șerban Nicolae a comentat:

”La o dobândă de 3% pe an, rezerva de aur ar fi produs peste 150 de milioane de euro anual!”.

Iar față de această pierdere, imputabilă (și) regimului Traian Băsescu, Șerban Nicolae îi transmite un mesaj și fostului președinte, care atacase și el, grosolan, inițiativa repatrierii aurului.
”Observ că sluga securiștilor, Băsescu Traian s-a adunat de pe sub mese, s-a ridicat în genunchi și, clătinându-se, s-a băgat și el în seamă pe subiect”, scrie Șerban Nicolae în postarea de pe Facebook.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.