Au început lucrările la cea mai modernă și verde grădiniță, în cartierul...

Au început lucrările la cea mai modernă și verde grădiniță, în cartierul Noua

0 102

Primarul Allen Coliban a verificat șantierul pentru construirea primei grădinițe ,,verzi” din Brașov, în cartierul Noua, pe str. Nucului. Această unitate de învățământ va oferi cele mai moderne condiții copiilor din cartier, inclusiv – în premieră pentru o grădiniță publică din Brașov – o sală de salinoterapie. Clădirea cu trei niveluri va putea primi 200 de copii, în regim de grădiniță cu program prelungit.

Unul dintre atuurile viitoarei unități de învățământ îl reprezintă folosirea soluțiilor ecologice prin care grădinița își va produce singură energia termică, apa caldă și energia electrică, noua clădire fiind prevăzută din construcție cu pompe de căldură, panouri fotovoltaice și solare și recuperatoare de căldură.

,,Brașovul are cel mai ambițios program de dezvoltare a infrastructurii educaționale preșcolare. Avem, în acest moment, șase grădinițe și patru creșe în stadii avansate ale proiectelor. În cazul de față, suntem la noua grădiniță din cartierul Noua. 200 de locuri, o grădiniță verde, o grădiniță cu sisteme de recuperare de căldură, cu panouri fotovoltaice, cu pompe de căldură. O grădiniță la standarde moderne, care va dispune de zece săli de clasă pe trei niveluri. Este o investiție importantă pentru dezvoltarea cartierului și pentru infrastructura educațională din Brașov și provoc orice primar din România în această competiție legată de capacitatea de a dezvolta proiecte pentru infrastructura educațională. Cum spuneam, Brașovul este în topul orașelor care se dezvoltă și care își dezvoltă infrastructura educațională potrivit noilor nevoi”, a precizat primarul Allen Coliban.

Investiția constă în construirea unui corp de clădire cu regim de înălțime demisol, parter  și un etaj, care va fi împărțit în spații destinate copiilor, inclusiv loc de joacă exterior și zone administrative și tehnice.

În urma realizării construcției nou propuse vor rezulta spații pentru 10 săli de grupă, atât la parter cât și la etaj, dispuse cu câte un grup sanitar la fiecare grupă. La demisol vor fi salina artificială și spații tehnice pentru spălătorie/uscătorie/călcătorie. La parter sunt propuse 4 săli de clasă cu grupuri sanitare, sală multifuncțională, cabinet medical și încăperi administrative. La etaj sunt propuse 6 săli de clasă cu grupuri sanitare, cabinet consiliere și logopedie, birou director, holuri, terasă exterioară.

Pentru asigurarea nevoii de energie necesare funcționării acestei grădinițe, clădirea va avea următoarele dotări:

 • pompe de căldură de tip aer-apă și un cazan mural, pentru prepararea agentului termic;
 • panouri solare, ce vor fi utilizate în procesul de prepare a apei calde menajere necesare grădiniței;
 • panouri fotovoltaice ce vor asigura energia necesară consumatorilor electrici și, separat, pentru funcționarea pompelor de căldură;
 • recuperatoare de căldură în vederea eliminării aerului viciat din încăpere cu aport permanent de aer proaspăt din exterior.

Alte dotări:

 • loc de joacă exterior, plantare de arbori/ arbuști și gazon;
 • amenajare parcare exterioară pentru părinți și parcare interioară pentru personal;
 • sistem de supraveghere video și antiefracție;
 • platformă elevator pentru transportul copiilor cu handicap locomotor;
 • două lifturi pentru transportul materialelor;
 • sistem de degivrare acces principal;
 • instalație de iluminat pe timp de noapte.

Termenul pentru realizarea lucrărilor este de 12 luni. Valoarea contractului de proiectare și construcție este de 19.533.000,00 lei fără TVA.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.