Au furat pe saturate?

Au furat pe saturate?

0 343

Am primit vestea adoptarii Legii Institutiilor Financiare Nebancare cu un zambet amar. Au trecut aproape 20 de ani de la revolutie si cam tot atatia de la aparitia celebrelor “jocuri de intrajutorare”. Profitand de BNR si de bunavointa longevivului Mugur Isarescu, de ignoranta oamenilor, care credeau ca daca primesc o chitanta treaba e serioasa si care nu aveau suficiente cunostinte economice si informatii pentru a intelege ca daca toata lumea pune niste bani nu toata lumea poate sa obtina in timp scurt de 8 ori suma, pentruca asa ceva este aproape imposibil, baietii destepti ai zorilor democratiei au furat pe fata (se spune ca sustinuti de alt fel de baieti destepti…).
Imi aduc aminte cu oroare de cozile de la Caritas, Pusqulita fermecata, Buzunarul bunicii, si alte aberatii unde lumea s-a usurat de bani. Trist este ca pe langa cei care aveau ceva mai multi, si-au investit ultimii banuti pensionari, someri, oameni necajiti. A fost liniste pentru ca, desi patronii jocurilor s-au umplut de bani, ca si cei din spatele lor, inclusiv oameni cu greutate, au castigat si multi dintre depunatori, uneori sume imense (in detrimentul celor care au depus masiv, mai tarziu si au ramas cu buzele umflate). Nu doar ca atunci nu s-a gandit nimeni la o lege, dar se vorbea ca autoritatile de la Cluj erau multumite, multi dintre clujeni avand castiguri frumoase pe seama cetatenilor din alte judete, care auzind de miraculosul joc, au dat navala cu depuneri. Clujenii fiind printre primii, au apucat sa isi ridice promisa recompensa, altii nu.
Dar toate au palit in fata fenomenului FNI. Cardasia acestuia cu CEC-ul a indus in eroare multa lume, care avea impresia ca depoziteaza banii ca la CEC si deci e sigur. Nu s-a inghesuit nimeni sa le explice oamenilor ca un anumit soi de parteneriat nu insemna nimic, ca in lumea asta sunt institutii financiare care colaboreaza cu unele banci fara avea nimic in comun decat un contract si ca un accident este oricand posibil, fara ca banca sa aiba vreo obligatie. Cel mult, respectiva banca este prejudiciata ca imagine (ca si in cazul CEC).
Banii depunatorilor de la FNI s-au topit, o femeie sta de ceva vreme dupa gratii (avand o parte de vina, dar incomparabil fata de fostii ei sefi din umbra, adevaratii vinovati isi savureaza bunastarea, iar autoritatile au decis, in sfarsit, ca e vremea pentru o lege. Dupa 20 de ani si sute de mii de victime. Sorry, dar concluzia mea este ca s-a considerat ca “mina de aur” nu mai are resurse, ca nu mai este posibila jecmanirea populatiei (cine ar mai risca?) si ca o astfel de lege poate sa apara acum, ca nu deranjeaza pe nimeni. Dar, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.