Atentie la capacitatea de concentrare

Atentie la capacitatea de concentrare

0 217

Oamenii care fac mai multe lucruri in acelasi timp – vorbesc la telefon, navigheaza pe internet si se uita la televizor – sunt cel mai putin capabili sa recepteze simultan informatii din mai multe surse media, potrivit unui studiu realizat de Stanford University (SUA).
La studiu au participat 262 de studenti, care au oferit informatii privind folosirea diverselor platforme media disponibile – frecventa utilizarii internetului, a televizorului -, dar si despre timpul folosit pentru lectura, ascultarea muzicii, trimiterea unor mesaje pe telefonul mobil. Ei au indicat, de asemenea, cat de des faceau mai multe dintre aceste lucruri in acelasi timp.
Astfel, ei au fost impartiti in doua grupuri – cei care practicau frecvent mai multe astfel de activitati simultan si cei mai putin inclinati sa faca acest lucru.
Studentii au fost supusi apoi unor teste de evaluare a atentiei si memoriei, primul grup obtinand cele mai slabe rezultate, in special atunci cand li se cerea sa isi mute atentia de la o sarcina la alta.
Studiul a pornit de la ipoteza ca persoanele care tind sa isi indrepte atentia catre mai multe lucruri in acelasi timp au o abilitate innascuta ce le permite sa indeplineasca simultan mai multe sarcini, insa rezultatele publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences au demonstrat contrariul.
Cercetarea intreprinsa sugereaza ca multitudinea de dispozitive care fac posibila conectarea omului la mai multe surse de informatie in acelasi timp nu este neaparat un lucru bun.
Studiul a demonstrat ca persoanele care efectueaza frecvent simultan mai multe sarcini nu au neaparat abilitatea de a face acest lucru, desi nu au putut fi determinate cauzele acestui fenomen. Faptul ca se expun la informatii din prea multe surse ar putea avea drept consecinta o putere de concentrare mai mica decat cei care nu au acest obicei sau, poate, in mod ironic, cei care sunt cel mai putin capabili sa se concentreze pe mai multe sarcini simultan sunt cei mai inclinati sa faca acest lucru.
Este posibil si ca aceste persoane sa fie orientate spre explorare – sa le placa sa adune multe informatii, chiar cu pretul sacrificarii sarcinii pe care o au de indeplinit.
Oricare ar fi cauzele fenomenului constatat de echipa de cercetatori de la Stanford University, concluzia pare sa fie ca acest obicei ar trebui abandonat, a spus Clifford Nass, unul dintre cei care au lucrat la studiu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.