Atentie la calorifere

Atentie la calorifere

0 325

Iarna se apropie – vezi muntii albi – si, ca toti batranii, si acest an o sfarseste nins si rece. Asa spun si meteorologii.
Pe chestia asta se pare ca CET-ul a mai primit un branci, sa se trezeasca – sau poate este doar artificial amortit din varii interese?
Si, ca in fiecare an, se face umplerea instalatiei, o proba necesara pentru a se vedea daca totul este etans, caci prin conducte apa fierbinte circula cu presiune mare, iar daca pe undeva exista fisuri sau gauri, stiti si dumneavoastra ce se intampla.
Iar in legatura cu incalzirea centralizata, o lege spune ca, daca temperatura pe afara este trei zile la rand sub +10 grade C, prin calorifere trebuie sa circule agent termic, insa tot legea permite sa se poata amana, daca majoritatea locatarilor unui bloc sau ai unei asociatii de proprietari, racordati inca la sistemul de incalzire centralizat, cad de acord, livrarea acestui agent.
De aceea si verificarile instalatiei, cu umplerea si aerisirea ei si cu eventuale reparatii in locurile cu bucluc, caci daca – si aceasta se adreseaza mai ales celor care, peste vara, au intreprins ceva lucrari, gen schimbare sau curatire de calorifere, debransare si blindare etc. – lucrarile au fost facute de mantuiala si apa da pe de laturi, vinovatii vor plati din greu pentru golirea si reumplerea instalatiei, plus celelalte pagube pricinuite vecinilor.
Aceasta „proba de microfon” – putem spune asa pentru ca tevile vor trosni ca oasele pline de reumatism – se va face maine, 12 octombrie, dar asta nu inseamna ca de saptamana viitoare se va da constant caldura, ci se va proceda dupa voia vremii de afara si a cetatenilor. Caci dupa cum anunta directorul CET Brasov, Florin Cutitei, mare parte din asociatiile de proprietari doreste caldura doar de la 1 noiembrie, cand incepe sa se dea si ajutorul de caldura pentru aceasta iarna, in care gigacaloria se va plati insa cu 184 lei, fata de 170 lei iarna trecuta.
Pe deasupra vine in octombrie si multtrambitata marire a pensiilor, dupa care sunt curios sa stiu cati se vor mai incadra in limita de primire a ajutorului pentru caldura. E si asta o schema!
Din pacate, nici CET-ul nu este complet pregatit bentru bal, el uitand sa-si lege sireturile la pantofi si sa-si coasa nasturii la haina. Lucrarile de reabilitare a conductelor exterioare nu sunt toate finalizate si se mai peticeste in destul de multe locuri, asa ca nu toate cele circa 33.000 de apartamente ce mai depind de CET vor putea fi incalzite din start, in aceasta situatie aflandu-se blocuri din cartierele Astra si Racadau.
In legatura cu aceste lucrari de reabilitare sau debransare se mai poate arata, inafara de intarzierea lor, ca oamenii pusi sa le execute parca ar fi fost educati in zone barbare si pline de vesnice conflicte. Caci ce lasa in urma este decorul unor recent trecute lupte crancene: santuri neastupate complet si doar de mantuiala, zone verzi distruse, la fel ca si gardurile vii sau moarte – adica cele din pari de fier si plasa de sarma – pamant ramas in „stoc supranormativ” pe langa blocuri si alte asemenea. Oare nu era de datoria acestor harnici lucratori sa puna, pe cat posibil, totul la loc? Pe ei cine ii sanctioneaza, tot conform legii? Si cine le ia penalizari, la fel cum si CET-ul pretinde? Poate OJPC-ul, pentru lucrari facute-ntr-o dunga!
In concluzie putem parafraza: va mai veni o iarna grea, dar nu-i nimic, vom astepta, caci vine vara dupa ea. Caci am trecut noi si prin altele mai rele pana sa ne pice raza de soare pe nas.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.