Asigurarea locuinÅ£ei – noi reguli de la 1 septembrie

Asigurarea locuinÅ£ei – noi reguli de la 1 septembrie

0 73
Prim zi a toamnei vine cu modificari si in zona asigurarilor. Incepand cu 1 septembrie, toate societăţile de asigurare autorizate de către Comisia de supraveghere a asigurărilor să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative pentru locuinÅ£e doar pentru sume care depăşesc cele acoperite prin poliÅ£a obligatorie pentru locuinÅ£e, respectiv 10 mii de euro sau 20 de mii de euro.
Deci proprietarii de locuinÅ£e vor putea încheia asigurare facultativă doar pentru sumele echivalente diferenÅ£ei dintre cuantumul asigurării obligatorii ÅŸi valoarea totală a locuinÅ£ei.
Cei care vor dori să-ÅŸi asigure locuinÅ£ele pentru întreaga valoare, vor fi nevoiÅ£i să plătească ÅŸi o poliţă facultativă, a explicat pentru Radio România Catrinel Frâncu.
"PoliÅ£ele facultative care au fost încheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fără nicio modificare, până la expirarea acestora. Ulterior, proprietarii aflaÅ£i în astfel de situaÅ£ii vor trebui să-ÅŸi asigure locuinÅ£ele în primul rând pentru riscurile ÅŸi sumele asigurate prevăzute în Legea 260, prin încheierea unei poliÅ£e obligatorii", a afirmat Catrinel Frâncu.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a explicat că poliÅ£a facultativă acoperă diferenÅ£a între suma asigurată obligatoriu ÅŸi valoarea totală pe care o doreÅŸte asigurată proprietarul.
"Deci pentru primii 10, respectiv 20 de mii, trebuie încheiată o poliţă obligatorie. Valoarea rămasă poate fi asigurată printr-o poliţă facultativă, dar opÅ£ional, deci cine doreÅŸte. Să luăm un exemplu.
"Dacă avem o casă de 60 de mii de euro, după 1 septembrie trebuie să-i facem o poliţă obligatorie pentru o valoare de 10 mii, respectiv 20 de mii de euro, iar diferenÅ£a rămasă poate fi asigurată printr-o poliţă facultativă", a declarat Catrinel Frâncu.
PoliÅ£a obligatorie costă anual 10 euro sau 20 de euro (în funcÅ£ie de materialul de construcÅ£ie al locuinÅ£ei) pentru sume asigurate de 10.000 euro, respectiv 20.000 de euro.
Asigurarea obligatorie a locuinÅ£elor protejează împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren ÅŸi inundaÅ£iilor, alte riscuri suplimentare putând fi asigurate de la 1 septembrie printr-o poliţă facultativă.
 
Sursa: RRA
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.