Armindenul – o sarbatoare a inceputului de vara

Armindenul – o sarbatoare a inceputului de vara

0 54

Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu Primaria Vulcan, va invita duminica 6 iulie, la Sarbatoarea Armindenului in Colonia 1 Mai.
Armindenul este o sarbatoare a inceputului de vara, cand feciorii impodobesc portile fetelor de maritat cu crengi verzi aduse din padure. Creanga verde este un insemn al fertilitatii si e pastrata la poarta pana in momentul secerisului.
Dimineata oamenii se spala cu roua, fiind convinsi ca aceasta aduce sanatate. Traditia spune ca acum se pun ramuri verzi la porti pentru noroc si belsug, la casele cu fete de maritat se pun puieti de mesteceni, legati de stalpii portii, armindeniul simbolizand vechiul zeu al vegetatiei care proteja recoltele si animalele.
Creanga verde o aseaza feciorii noaptea fara sa fie vazuti si se pune la casele oamenilor harnici si la le fetelor de maritat. Proprietarii caselor la care s-a pus mesteacanul trebuie sa ii caute pe feciori si sa le dea de baut. Tinerii care au impodobit portile fetelor organizeaza petreceri cu lautari la padure. Se spune ca armindeniul are rolul de a apara oamenii de duhurile rele.
Cu aceasta ocazie va avea loc, pe stadionul din localitatea mai sus amintita, incepand cu orele 12:00 un spectacolul folcloric sustinut de Ansamblul folcloric “Magura” al Casei de Cultura Codlea, Orchestra populara a ansamblului „Magura”, grupul vocal “Florile Codlei” si Fanfara Caminului Cultural din Vulcan. Spectacolul va fi precedat de o parada a costumelor populare.

L.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.