Ar fi fost impuscati…

Ar fi fost impuscati…

0 373


Consiliul Judetean ar fi trebuit sa ia in discutie in sedinta de marti o serie de teme foarte importante: terenul pentru pista viitorului aeroport, cofinantari pentru investitii sprijinite de Banca Mondiala, Spitalul Marzescu. Acest lucru nu s-a intamplat, presedintele Aristotel Cancescu a cerut amanarea discutarii ordinii de zi, cu o exceptie, Transformarea Companiei Apa in operator regional. Motivul invocat de presedinte a fost ca sedinta ar putea fi politizata. Am cerut opinia consilierului independent Iancu Vespasian Augustin, care a avut un discurs radical in timpul discutiilor.


?


Rep: Domnule Iancu Vespasian, credeti ca decizia modificarii ordinii de zi a fost intemeiata?


Eu cred ca nu. S-a invocat posibilitatea politizarii sedintei avand in vederea acutizarea relatiilor dintre PD-ul prezidential si restul partidelor, dar culmea e ca s-a discutat o singura tema, Compania Apa, poate cea mai politica dintre toate, avnd in vedere ca este principalul motiv de disputa politica intre liberali si democrati. De fapt cred ca ar fi trebuit respectata ordinea de zi. Am fi avut ocazia sa vedem cine voteaza la ordin si cine are in vedere interesul cetateanului. Pana la urma conteaza mai putin culoarea politica a unui primar care cere bani pentru cofinantarea unui proiect, beneficiarii sunt locuitorii comunei si este absurd sa fie privati de niste fonduri fiindca asa dispune un lider politic sau altul.


Rep. Legat de Compania de apa, ce parare aveti de situatia creata?


I.V.A. Sunt consternat. Acum cativa ani, pentru infrastructura de apa si canlizare s-a contractat de la BERD un imprumut foarte costisitor, care se simte pe pielea brasovenilor, care platesc cea mai scumpa apa din tara. La vremea respectiva mi-am exprimat punctul de vedere, aratand ca exista posibilitatea unui credit cu costuri mai mici. Dar pana la urma, trebuia facut ceva, modernizarea sistemului de apa se cerea negresit modernizat. Normele europene sunt foarte drastice privind cerintele in domeniul apei potabile, nu ne putem juca cu sanatatea populatiei.


Acum avem posibilitatea sa facem lucrari de reabilitare, modernizare, extindere pe banii Uniunii Europene, fara sa mai indatoram judetul si implicit cetateanul. Si nu este vorba de un milion sau doua de euro ci de peste o suta de milioane, iar in schimb ni se cere atat de putin: o asociere intre Compania Apa, Consiliul Judetean Brasov , Consiliul Local Brasov si inca 15 Consilii Locale.


Este inadmisibil sa pierdem aceasta suma imensa, aproape fara precedent in Romania (doar Bucurestiul a mai avut parte de o finantare de cca 200 de milioane de euro), fiindca unii nu vor sa-si puna pretioasa semnatura pe un document.


Rep. In sedinta ati avut o pozitie radicala fata de tergiversarea Asocierii, care pericliteaza investitia. Ati afirmat, va citez, ca „Nu putem pierde acesti bani. Daca s-ar fi pierdut asemenea suma pe timpul lui Ceusescu, responsabilii ar fi fost impuscati”. De ce aceasta pozitie radicala?


?


I.V.A. Aceasta pozitie este consecinta disperarii mele ca cetatean vis-à-vis de ceea ce se intampla in tara. O multime de investitii sunt blocate din lipsa de bani. Cand totusi avem posibilitatea accesarii unor granturi, nu o facem fiindca niste politicieni nu pot renunta la orgoliile personale. Asa nu ne vom dezvolta in veci, daca se continua lupta politica pe fiecare metru de autostrada sau conducta.


Am profitat de pozitia mea de independent pentru a pune punctul pe i. Trebuie cumva ca toti cei ce se fac vinovati de subminarea economiei nationale, caci in ultima instanta despre asta e vorba, sa plateasca. Nu se mai pot tolera astfel de situatii, cand datorita politizarii ori incompetentei stam la coada Uniunii Europene urmarind cum altii consuma bani pe investitii iar noi cotizam si ne uitam. Fondurile structurale, in marea lor majoritate nu vor fi accesate in acest an. De pilda fondurile pentru dezvoltare rurala vor intra prin toamna lui 2008, in timp ce bulgarii, care au stiut sa-si vada de treaba cand a fost vorba de interesul national, le vor avea in aceasta toamna.


Prea multi bani nu vor intra in acest an, iar noi, judetul Brasov, avem o oportunitate extraordinara si o scapam din te miri ce motiv stupid. Cred ca ajunge, este prea mult fata de suportabilitatea unui om normal.


?


Va multumim, si speram ca spusele dumneavoastra sa aiba ecou.


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.