ANAF lasă șoferii de TIR FĂRĂ DIURNĂ !

ANAF lasă șoferii de TIR FĂRĂ DIURNĂ !

1 497

La ordinul PSD – iștilor din conducerea ANAF, echipe de portărei au luat cu asalt firmele de muncă temporare și au început controale în urma cărora șoferii de TIR și toți muncitorii din zona de muncă temporară vor rămâne fără diurne.

Cu toate că nicio dispoziție legala NU INTERZICE IN MOD EXPRES ACORDAREA DIURNELOR ACESTOR CATEGORII DE ANGAJATI, inspectorii ANAF au trecut la acțiuni concrete de umilire a celor care muncesc pentru a-și întreține familiile și pentru a trimite bani în România.
Prin aparitia Legii 16/2017 si a normelor metodologice privind detaşarea transnaţionala, au fost clarificate aspectele privind detasarea transnaţională, cheltuielile şi indemnizatiile specifice detasarii, devenind astfel legea cadru în ce priveşte drepturile salariale acordate angajaţilor puşi la dispozitia utilizatorilor.
Anterior acestei legi, indemnizatiile acordate angajatilor pusi la dispozitie de catre agentii de munca temporara pe perioada detasarii au facut obiectul unor contrale fiscale ,in urma carora sumele acordate cu titlu de indemnizatii au fost recalificate de organele de control ca fiind drepturi salariale supuse impozitarii .

Aceste erori de interpretare au fost indreptate de legiuitor prin aparitia Legii 209/2015 ,care a anulat toate obligatiile fiscale mentionate mai sus,stabilite de organele de control in sarcina contribuabililor care acordau astfel de indemnizatii angajatilor detasati pe teritoriul altor state.
In conformitate cu dispozitiile art.3 litera b din Legea 16/2017 :”Prevederile prezentei legi se aplică: întreprinderilor stabilite pe teritoriul României care, în cadrul prestării de servicii transnaționale, detașează, pe teritoriul unui stat membru, altul decât România, sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, salariați cu care au stabilite raporturi de muncă, în condițiile prevăzute la art. 5 alin. (2).

Potrivit art.5 alin.2 lit.c din Legea 16/2017 ,:” Prezenta lege se aplică în situația în care întreprinderile prevăzute la art. 3 lit. b) iau decizia punerii în aplicare a uneia dintre următoarele măsuri cu caracter transnațional: punerea la dispoziție a unui salariat, de către un agent de muncă temporară, la o întreprindere utilizatoare stabilită sau care își desfășoară activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decât România, ori pe teritoriul Confederației Elvețiene, dacă există un raport de muncă, pe perioada detașării, între salariat și agentul de muncă temporară”.

In baza dispozitiilor menţionate mai sus, societățile comerciale care au calitatea de agent de munca temporara, acorda angajatilor salariul minim prevazut de art.92 alin.3 din codul muncii,definit de art.2 alin.1 litera f din Legea 16/2017 precum si alte drepturi aferente detasarii transnationale conform Legii 16/2017 .
Art.2 alin.1 litera h din Legea 16/2017 DEFINEŞTE îndeminizatia specifică detaşării transnaţionale ca fiind ”indemnizația destinată să asigure protecția socială a salariaților acordată în vederea compensării inconvenientelor cauzate de detașare, care constau în îndepărtarea salariatului de mediul său obișnuit”; Faţă de aceste dispozitii subscrisa societate acorda salariatilor in afara salariului minim ,specifice detasarii transnationale ,conform art.11 din Legea 16/2017.???

Potrivit acestui articol:”Orice indemnizație specifică detașării transnaționale este considerată parte a salariului minim, în măsura în care nu este acordată cu titlu de rambursare a cheltuielilor generate de detașare, respectiv cheltuielile de transport, cazare și masă.”

COMENTARII

  1. NEMERNICI . Transportul este cu un picior în groapă,si ei vor ca să te împingă cu totul….

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.