Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, in fata presei

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, in fata presei

0 154

Mark Gitenstein:

Am sa intervin daca mi se semnaleaza incalcari ale statului de drept

Noul ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein a venit cu doua saptamani in urma la Bucuresti si a sustinut prima sa conferinta de presa, in cadrul careia si-a prezentat prioritatile mandatului.
Mark Gitenstein, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca atunci cand companiile sau cetatenii americani ii vor semnala ca au probleme legate de „domnia legii in Romania”, va interveni, se va exprima si ii va reprezenta.
Intrebat daca exista vreo posiblitate ca Traian Basescu si omologul american, Barack Obama, sa se intalneasca pana la alegeri, ambasadorul a raspuns ca o astfel de intalnire este „putin probabila”.

„Acolo unde exista activitati ilegale legate de aceste proiecte, guvernul american si companiile vor sa fie sigure ca oamenii care incalca legea vor fi judecati. (…). Sunt incurajat in acest sens, dar mai este foarte multa treaba de facut”, a explicat ambasadorul.

„In ultimii anii, economia Romaniei a castigat in urma cresterii comertului cu SUA si a celor peste zece miliarde de dolari investiti de companiile americane in Romania, iar noi ne dorim ca acestea sa continue”, a spus ambasadorul SUA.

Pentru ca Romania sa-i atraga pe investitori trebuie sa asigure anumite conditii, a tinut sa atraga atentia Gitenstein: „Totusi, in acest mediu global plin de provocari, pentru ca Romania sa-i atraga si sa-i mentina aici pe investitorii straini trebuie sa faca eforturi neintrerupte pentru a creste competitivitatea si pentru a asigura un mediu de afaceri stabil si previzibil. Acest lucru presupune transparenta, reforma regelementarilor, consolidarea si implementarea staului de drept si sporirea eforturilor de consultare si de parteneriat cu comunitatea internationala de afaceri”.

Pe de alta parte, el a subliniat ca SUA nu au niciun drept sa se comporte cu superioritate, pentru ca si acolo a durat 100 de ani pana cand statul de drept a fost instituit in adevaratul sens al cuvantului, in timp ce in Romania se asteapta acest lucru in 20 de ani.

In privinta unei intalniri intre presedintele roman si cel american, intr-un viitor apropiat, diplomatul american si-a exprimat intoiala: „Cred ca este putin probabil, pentru ca domnul presedinte este prins, in totalitate, in aceasta perioada, cu problemele interne. Stiti, Congresul nostru este in sesiune si in timpul acesteia este presedintele se concentreaza pe ceea ce face Congresul. Acesta este un factor important in acest sens”.

„Nu cred ca vor exista intalniri bilaterale in general intre presedintele SUA si oricine altcineva. Chiar acum ziarul ‘Washington Post’ prezinta un calendar cu cat timp acorda presedintele fiecarui subiect de pe agenda. Nu stiu cum reuseste sa-si faca treaba. Lucreaza 28 de ore din 24, in cea mai mare parte pe chesiuni ce tin de politica interna”, a mai precizat ambasadorul SUA.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.