Ambasada SUA şi libertatea alternativă

Ambasada SUA şi libertatea alternativă

0 347
 
de Dan Tomozei
 
Sunt momente, nu puÅ£ine în ultima vreme, în care demnitatea ÅŸi dreptul de a respecta tradiÅ£iile locale sunt puse greu la încercare în spaÅ£iul românesc. Acestea sunt călcate în picioare de trimiÅŸii oficiali la BucureÅŸti ai statelor europene sau de peste ocean, când “Dumnezeul” lor lipsit de trăire ÅŸi clemenţă, contruit pe oportunism ÅŸi oase de Å£ară zdrobite, caută să provoace cu orice chip.Tăcerea complice ÅŸi vinovată a autorităţilor centrale de la BucureÅŸti, parcă tot mai străine de România ÅŸi cutumele locale, vorbeÅŸte despre o subjugare instituÅ£ională dominată de obsesia unică de a fi în funcÅ£ie, nicidecum în slujba poporului din care s-au ridicat. Când o ambasadă, fie ea ÅŸi cea americană, îÅŸi permite să adopte comportamentul unui ONG, lansând comunicate cu iz ameninţător la adresa dreptului local de a fi ÅŸi de exprimare liberă, este un semn că însărcinaÅ£ii diplomatici uită că nu se află acasă la ei ÅŸi că dacă pretind respect, trebuie să îl ÅŸi merite!.
Îndrăzneala Ambasadei SUA la BucureÅŸti de a participa la întinarea Muzeului Ţăranului Român, un loc născut din istoria ÅŸi suferinÅ£a rădăcinilor neamului nostru, este o nouă palmă dată pe obrazul prea ascultător ÅŸi supus al României. O palmă confirmată chiar ÅŸi în comunicatul emis de ambasadă după ce evenimentul cultural a fost boicotat, tot în numele libertăţii de exprimare, de un grup cu convingeri diferite de cele ale comunităţii LGBT. Nu surprinde cu nimic labilitatea cu care Ambasada SUA se poziÅ£ionează în faÅ£a libertăţii de exprimare, după ce, în evenimentele recente interne ale României, a demonstrat că dincolo de propriile interese nu există nimic ce nu poate fi călcat în picioare. FireÅŸte, totul în numele democraÅ£iei, libertăţii ÅŸi excepÅ£ionalismului american.
Ridicolul Ambasadei SUA este atins în chiar cuprinsul Comunicatului care ameninţă ÅŸi avertizează: “Raportul anual al Departamentului de Stat cu privire la respectarea drepturilor omului include o secÅ£iune referitoare la modul în care sunt trataÅ£i membrii comunităţii LESBIENELOR,HOMOSEXUALILOR,BISEXUALILOR SI TRANSSEXUALILOR (LGBT) în fiecare Å£ară, iar Ambasada susÅ£ine membrii comunităţii LGBT din SUA ÅŸi de peste hotare”. AÅŸa, ÅŸi? Departamentul de Stat al SUA a devenit guvernul mondial al ţărilor lumii ÅŸi cumva noi nu am fost înÅŸtiinÅ£aÅ£i? Oare oficialii americani trimiÅŸi în lume chiar consideră că ne pot trata pe toÅ£i ca pe o turmă lipsită de valori, raÅ£ionament ÅŸi luciditate, nesesizând intenÅ£iile ÅŸantajiste, oportuniste ÅŸi insidioase a documentelor oficiale pe care le emit?
PuÅ£ine mai sunt lucrurile bune ÅŸi valoroase, rămase după tragedia comunistă, pe care democraÅ£ia nu le-a pervertit chiar mai urât ÅŸi mai grav în cei 23 de ani de prost înÅ£eleasă libertate. SpecialiÅŸtii americani ÅŸtiu bine ce fac ÅŸi nimic nu este întâmplător chiar ÅŸi cu alegerea unui loc considerat sacru, în care să promovezi desfrâul. Măcar în filonul tradiÅ£ional, ţăranul român a fost ÅŸi va rămâne un descendent al credinÅ£ei ÅŸi bunei cuviinÅ£e, cu frică de Dumnezeu, un model pe care tradiÅ£ia americană nu are resursele necesare pentru a le înÅ£elege la nivel de trăire. De aceea, valul de reacÅ£ii dure, critice, chiar ÅŸi protestul care a boicotat o proiecÅ£ie de film trebuie înÅ£elese în limitele unei imagini simple: de unele lucruri nu au voie să se atingă nici măcar americanii. Asta, dacă nu cumva sunt mai lipsiÅ£i de respect ÅŸi credinţă decât au demonstrat că pot fi ateii ocupantilor Armatei roÅŸii. Argumentul că filmul apărat de Ambasada SUA a fost premiat la nivel internaÅ£ional , este la fel de serios ca ÅŸi paradele de protest ale comunităţilor gay, împotriva cărora nimeni nu are nimic, dar care au un evident rol provocator.
România nu este un spaÅ£iu în care sunt urmăriÅ£i pe stradă sau în case adepÅ£ii minorităţilor religioase ÅŸi sexuale. ToleranÅ£a în faÅ£a opÅ£iunilor personale a fost ÅŸi este respectată, fapt care nu mai trebuie demonstrată. Cum de altfel, nu văd pentru ce a fi membru al comunităţii lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor ÅŸi transsexualilor devine o chestiune superioară majorităţii pe care, iată, Ambasada SUA o condamnăca ÅŸi cum spaÅ£iul românesc trebuie să fie unul în care regula americană trebuie să primeze.
Discriminarea la care apelează oficialii americani de la BucureÅŸti nu are un suport real. Măcar pentru că România nu este SUA ÅŸi pentru că românii au o religie cu rădăcini genetice. Asta pot avea înÅ£elegere că este greu să fie asimilat de politicienii ÅŸi dimplomaÅ£ii non-europeni. Mai pot accepta că discriminarea pozitivă la care apelează oficialii americani de la BucureÅŸti este deconectată de amplele dezbateri de peste Atlantic, unde “cotele” rasiale care nu încalcă ConstituÅ£ia SUA sunt viu disputate ÅŸi care aÅŸteaptă în lunile următoare o reevaluare legislativă. Însă, oricum priveÅŸti lucrurile, susÅ£inând agresiv drepturile unui minoritar, ce explicaÅ£ii ai în faÅ£a unei majorităţi pe care o discriminezi sfidător, căutând să schimbi în mod deloc natural ordinea ÅŸi credinÅ£a locale?
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.