Am trecut si de ultimul hop: Raportul Moscovici a fost adoptat de...

Am trecut si de ultimul hop: Raportul Moscovici a fost adoptat de PE

0 375

Dupa ce, miercuri, rapoartele privind aderarea Romaniei si Bulgariei la UE au fost dezbatute pentru ultima data, Parlamentul European a adoptat, joi, Raportul redactat de Pierre Moscovici, cu 542 voturi „pentru”, 41 voturi „impotriva” si 37 de abtineri.


Cu aceasta ocazie, eurodeputatii au salutat aderarea celor doua tari la UE la 1 ianuarie 2007, insa au reamintit domeniile in care asteapta progrese in continuare.


„Ne aflam intr-un moment-cheie ce marcheaza sfarsitul ultimului val de extindere a Uniunii”, a declarat raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici. Europarlamentarul socialist a felicitat autoritatile romane pentru progresele si reformele de succes realizate, insa a indemnat Bucurestiul sa continue eforturile pentru a realiza progrese mai mari in justitie si combaterea coruptiei, sporirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, in special a celor destinate agriculturii, si in privinta standardelor pentru siguranta alimentara.


„Nu izolam Romania, ci incercam s-o sprijinim”, a declarat Moscovici, adaugand in acest context ca sustine propunerea Comisiei de a aplica Romaniei „masuri insotitoare” dupa data aderarii.


?


Bulgaria si Romania vor fi obligate sa prezinte cu regularitate rapoarte legate de mecanismele de verificare ce vor insoti aderarea.


Primul raport este prevazut pentru martie 2007, iar urmatorul in iunie 2007. Iar in timpul summit-ului din iunie 2007, Consiliul va analiza progresele celor doua tari.


?

De asemenea, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a trecut in revista cateva din domeniile in care s-au realizat progrese in ultimele luni in Romania, mentionand campania de constientizare impotriva coruptiei, investigarea celor care sunt implicati in privatizarea sectorului energetic, ameliorarea sistemelor de asigurare a autovehiculelor, actualizarea listei cu firmele autorizate sa produca alimente pentru piata nationala. Referitor la justitie si lupta impotriva coruptiei, Rehn a reamintit ca Executivul european va aplica masuri de verificare a progreselor si a amintit ca in situatia in care va fi necesar, Comisia va putea aplica masuri de salvgardare in orice moment.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.