Am intrat in Luna padurii!

Am intrat in Luna padurii!

0 162

Padurea, “fabrica de oxigen” a naturii, are dedicata o luna din an in perioada 15 martie-15 aprilie, cunoscuta ca Luna padurii. La noi, in goana dupa profit rapid, mare si cat mai putin muncit s-au comis adevarate masacre ecologice. Padurile tarii au fost sfartecate de fiare umane flamande de castig. Mii de hectare de padure au fost taiate si vandute pe nimic, lemnul fiind livrat ca busteni, fara nicio prelucrare care sa aduca macar un avantaj social. Ani la rand, am avut ocazia sa strabat frecvent trei judete eminamente forestiere, Brasov, Covasna si Harghita si sa ma mir de salbaticia cu care au fost devalizate padurile. De la un an la altul, dealuri impadurite cheleau vazand cu ochii, oferind o privelsite jalnica, cu cativa brazi ici si colo, scapati prin nu stiu ce minune de furia topoarelor. Nimeni nu s-a opus, nimeni n-a plans, unii s-au bucurat de painea cea de toate zilele iar altii si-au numarat verzii lor, gramezi. Toata lumea a fost cumva multumita, pana cand natura s-a razbunat: inundatiile violente din ultimii ani, alunecarile de teren, oamenii ramasi fara locuinte, toate acestea nu sunt decat rezultatul inconstientei interventii asupra echilibrului natural. Nimeni nu le-a deschis oamenilor ochii. Unii i-au aburit ca nu ne vindem tara, altii i-au aburit ca ar trebui vanduta numaidecat si chiar pe un euro, altii ne le-au cerut tara, ci doar cat mai mult lemn, altii asteapta faramitarea Romaniei. Nimeni nu le-a explicat oamneilor ce rau mare fac, taindu-si padurile pentru nu stiu ce comenzi la export ale unui politician, culmea, verde, dar altfel de verde, un verde otravitor.
S-a simtit lipsa ecologistilor care sa opreasca masacrul, sa-i indrume pe oameni pe alta cale, sa-Iiinvete sa scoata bani din natura fara sa o distruga. In tari la a caror economie ravnim, turismul forestier este extrem de apreciat. Oamenii oraselor din sticla si beton, care au facut greseli ecologice din care noi ar trebui sa invatam, ar da mult din venitul lor pentru un concediu in inima unei paduri. Un hotel in mijlocul naturii, care sa ofere posibilitatea contopirii sufletului cu fosnetul frunzelor si susurul izvoarele, ii face pe invidiatii occidentali sa scoata bani multi din buzunare. In loc sa le dam lemn brut, am putea sa le dam cazare, hrana ecologica si sa dezvoltam, cat mai avem unde, un turism de nisa. Am vazut cu ochii mei suedezi extaziati ca au vazut un urs, se bucurau de parca ar fi castigat potul cel mare la loto. Noua ni se pare poate stupid, pentru ca astfel de lucruri, din fericire, ne sunt inca familiare. Dar daca nu exista vocea care sa trige STOP, in curand vom tanji dupa un con de brad, un urs, o caprioara… De aceea chiar cred, ca dincolo de politica jegoasa, de doi bani, care opune o stanga-dreapta unei drepte-stangi, n-ar strica si un curent verde-ecologist, care, ca o a treia alternativa, sa propuna bunastare, echilibru si intoarcerea la ceea ce Dumnezeu ne-a dat mai de pret: NATURA.

Apropo, suntem in Europa, in lumea civilizata, acolo unede ecologia, verzii au cuvantul lor de spus. La noi, ECOLOGISTII sunt izolati in mocirla politica damboviteana inghetati in vrajba interna. Poate ca vor observa ca a venit primavara.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.