Alesii locali pot migra in voie

Alesii locali pot migra in voie

0 174

La fel cum s-a intamplat cu insulta si calomnia, referitor la care Curtea Constitutionala a dat o decizie potrivit careia eliminarea lor din Codul Penal nu a fost constitutionala si, prin urmare, isi vor relua locul printre infractiuni, este posibil ca migratia politica sa pateasca la fel. Potrivit unei noi prevederi din Statutul alesilor locali, trecerea primarilor si a consilierilor locali de la un partid politic la altul are drept consecinta pierderea functiei respective detinuta in administratia publica.


Insa, s-ar putea ca o hotarare judecatoreasca sa modifice status quo-ul.


Curtea Constitutionala a anulat prevederile Statutului alesilor locali care sanctionau migratia politica. Tribunalul Mehedinti a sesizat Curtea Constitutionala ca dispozitiile legii pedepsesc retroactiv. Aceasta situatie contravine prevederilor Constitutiei. Ca urmare, a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate in cazul articolelor din Statut care se refera la pierderea functiei odata cu plecarea din partid.


Prin urmare, Parlamentul si Guvernul au fost informate ca exceptia a fost admisa de Curte. Legiuitorul trebuie sa corecteze dispozitia declarata neconstitutionala, in termen de 45 de zile, in acord cu decizia Curtii, altfel textul declarat neconstitutional isi inceteaza aplicarea.


Pana atunci, articolele incriminate sunt suspendate de drept, ceea ce inseamna practic ca alesii locali pot trece din nou fara nicio problema de la un partid la altul.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.