Alerta nucleara

Alerta nucleara

0 74

La centrala atomica de la Krsko, la 120 km distanta de Liubliana, capitala Sloveniei, a avut loc aseara un incident catalogat drept minor si fara urmari pentru mediul inconjurator si populatie, dupa cum a declarat purtatoarea de cuvant Maia Kocjancic.
Productia a fost temporar oprita, specialistii germani si austrieci deplasati la fata locului constatand defectiuni ale unei vane din sistemul primar de racire al centralei, ceea ce a permis scurgerea din circuitul de racire de apa, care insa nu este contminata radioactiv.
Cu toate acestea Comisia Europeana, prin sistemul de alerta instaurat dupa incidentul din 1986 de la Cernobal-Ucraina, a lansat un semnal de alerta nucleara, cele mai ingrijorate tari fiind Italia, Austria si Croatia, ultima si copropietara la centrala construita in 1983 de firme americano-nipone.
Centrala a mai fost oprita pentru reparatii anul trecut, iar acuma produce, in urma incidentului, doar la 22% din capacitate.
Attila Korodi, ministrul roman al Mediului, a dat asigurari ca pe noi nu ne paste nicio primejdie.
Sa speram ca toate declaratiile linistitoare corespund intr-adevar realitatilor de pe teren, avand in vedere actualul grad ridicat de poluare, atat de pe glob, cat si din zona europeana.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.