Alegeri europarlamentare – 441 de secţii de votare în străinătate; 76...

Alegeri europarlamentare – 441 de secţii de votare în străinătate; 76 de secţii, în Italia: Ministerul de Externe: Este un număr record de secții

0 178

Românii din diaspora vor putea vota la alegerile europarlamentare din 26 mai în 441 de secţii deschise în afara ţării. Ministerul de Externe spune că este un număr record de secţii de votare, în comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European, din 2014 și 2009, când au fost deschise 190 de secţii.

Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia – 76, dintre care 5 la Roma, în Spania – 50, în Republica Moldova -36, în SUA – 31, în Marea Britanie – 29, în Germania – 25, în Franța – 17, în Austria – 9, în Belgia – 8. În Israel, românii din străinătate vor putea vota la patru secţii: două la Tel Aviv, una la Ierusalim şi una în Haifa.

În Irak, românii din străinătate vor putea vota la ambasadă, în Bagdad, sau la secţia consulară din Erbil.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că este un număr record de secții de votare în afara țării, în comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 – când au fost organizate 190 de secții). Comparativ cu referendumul național pentru revizuirea Constituției din 2018 (378 de secții), vor fi organizate 63 de secții în plus, iar în comparație cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secții), cu 24 mai multe secții de votare.
La alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 în străinătate au fost deschise 294 de secţii de votare.

Votare

Pentru a vota, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil.

MAE susține că lista secțiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate.
Românii înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.