Albinele si furnicile au spirit de echipa

Albinele si furnicile au spirit de echipa

0 107

Albinele si furnicile dovedesc un spirit de echipa real, spre deosebire de alte vietuitoare care se traiesc in grupuri din motive egoiste, potrivit unui studiu publicat recent in Journal of Evolutionary Biology, informeaza BBC News Online.
Cercetatorii de la Universitatile britanice Oxford si Edinburgh au folosit modele matematice pentru a studia „comportamentul de turma”.
Ei au descoperit ca bizonii si pestii vor sa ajunga de fiecare data mai aproape de centrul grupului mare din care fac parte, in scopul de a se afla cat mai departe de pradatori.
Furnicile si albinele lucreaza impreuna ca un singur organism si sunt pregatite sa se sacrifice pentru binele coloniei.

Studiul pare sa confirme ideea despre lumea insectelor portretizata in filmele de animatie „Antz / Furnicutze” si „Bee Movie: povestea unei albine”, in care personajele principale traiau intr-o societate organizata dupa reguli foarte stricte. Intr-un stup, albinele lucratoare sunt fericite sa ajute comunitatea, chiar cu pretul vietii, deoarece regina stupului are aceleasi gene ca si ele, pe care le va transmite mai departe.
In anumite grupuri de animale care coopereaza intre ele, denumite supraorganisme, membrii grupului sunt strans inruditi intre ei si lucreaza impreuna pentru a se aigura ca materialul lor genetic este transmis mai departe.
In alte grupuri, anumiti indivizi asigura rolul de politisti. De exemplu, in cadrul stupilor, cateva albine lucratoare au sarcina de a distruge toate ouale care nu sunt depuse de regina, pentru a se asigura astfel ca doar urmasii reginei vor supravietui.
Studiul a fost finantat de organizatia Royal Society din Marea Britanie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.