Alba: PRAGSORUL de la Bistra

Alba: PRAGSORUL de la Bistra

0 259

De peste doua secole si jumatate, in judetul Alba, in cea mai intinsa comuna din Romania, Bistra, din Muntii Apuseni, se pastreaza un obicei unic de Pasti, „pragsorul”.
Combinatie complexa de sarbatoare laica si religioasa, obiceiul, care are loc intre Vinerea Mare si Duminica Tomii, a fost adus in comuna pe la 1750 de episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron, originar din Bistra.
„Pragsorul” are drept „actori” principali intre sase si 12 tineri necasatoriti, numiti „crai”. In Vinerea Mare, dupa ce se spovedesc si se impartasesc, „craii’ isi incep garda simbolica la Mormantul lui Iisus Hristos, in curtea bisericii. Aici, ei isi instaleaza toaca si tevile special pregatite pentru „puscaturi”, care vor ramane in curtea bisericii pana luni, a doua zi de Pasti. In tot acest timp, ele sunt pazite de tineri, pe rand, pentru a nu fi „furate”.
Imbracati in tinuta militara si inarmati cu sulite, din Vinerea Mare si pana luni dimineata, „craii” bat toaca si „pusca” din tevile special pregatite. Duminica, spre seara, de Pasti, in curtea bisericii este ales Primul Crai, care, dupa traditie, este feciorul ce urmeaza sa se casatoreasca in acel an.
Luni, imbracati de aceasta data in tinuta populara si insotiti de un taraf, „craii” merg prin sat, din casa in casa, strigand „Hop, hop, hop, vivat” ( „Hai, hai, hai, sa traiti”), si invita fetele la bal. Tot „craii” aleg si o „prima craiasa” a „Pragsorului”.
Manifestarea se incheie cu un alt bal, in Duminica Tomii, prima de dupa Pasti, cand are loc „Pragsorul Mic”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.