Agricultura: in Franta ca in VEST, in Romania ca in …EST!

Agricultura: in Franta ca in VEST, in Romania ca in …EST!

0 72

Ministerul Agriculturii, dupa mai multe variante de lucru, a elaborat trei ghiduri pentru a-i ajuta pe tarani in accesarea fondurilor europene. Sunt ghiduri care incearca sa sprijine fermierul roman in gasirea de solutii pentru accesarea fondurilor europene. Prin aceste solutii liberalii incearca sa se apropie ceva mai mult de o parte din electoratul din mediul rural ignorat in toata perioada in care au guvernat indiferent de varianta de alianta.
Intr-o intalnire electorala Tariceanu a subliniat ca fermierii trebuie sa aiba doua conditii esentiale pentru accesarea acestor fonduri:
• sa se informeze asupra criteriilor de eligibilitate ale proiectelor si asupra documentelor necesare;
• sa se asocieze pentru a accesa mai usor aceste fonduri, tinand cont ca multe din gospodariile agricole au suprafete mici.
Premierul a mentionat si faptul ca Executivul continua, cu bani de la buget, Programul SAPARD si a aratat ca cele 8 miliarde de euro fonduri europene, impreuna cu cofinantarea de 2 miliarde, pot face din nou din Romania o forta in agricultura.
La nivel de dorinta si pentru a insufla o anumita speranta Tariceanu si-a reafirmat intentia ca Romania sa devina a doua tara ca putere agricola in Uniunea Europeana, dupa Franta.
Este tot mai evident ca suntem foarte departe de o accesare cat de cat normala a fondurilor europene. Practic in perioada Guvernelor Tariceanu, de la „1” la „n”, s-au „consumat” cele mai putine fonduri europene din istoria ultimilor ani. Este tot mai clar ca nici acesti guvernanti nu inteleg ca un fermier nu poate sa faca altceva decat ce a invatat, sa lucreze pamantul sau sa ingrijeasca vitele. Accesarea fondurilor trebuie facuta prin implicarea firmelor de consultanta care sa fie integrate intr-o strategie guvernamentala prin care statul sa faca cofinantarea iar acestea sa faca asistenta de la implementarea proiectelor pana la atingerea parametrilor si returnarea creditelor, in cazul utilizarii unor astfele de instrumente de finantare.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.