Agricultura ECO din Romania – sustinuta de fondurile europene in 2011

Agricultura ECO din Romania – sustinuta de fondurile europene in 2011

0 100

In urma cu mai putin de un secol era ceva normal ca oamenii sa consume doar produse sanatoase. Nici vorba de pesticide, fertilizatori sintetici sau produse modificate genetic. Astazi, normalul este o notiune perceputa total diferit, iar produsele sanatoase sunt scumpe si nu chiar la indemana. Pentru a ne intoarce la culturile si produsele ecologice este nevoie de rabdare, pentru ca un teren tratat chimic se reface in minim trei ani. Dar sunt, din fericire, si persoane interesate sa se ocupe de astfel de culture.
Romania va primi anul viitor sprijin de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Pentru fiecare hectar, in functie de tipul de cultura bio, fermierii vor primi, din martie 2011, subventii intre 153 si 700 de euro.
In prezent, fermierii care investesc in agricultura ecologica primesc doar plafonul anual de trei milioane de euro, plafon alocat pentru 1.800 de ferme care sunt in perioada de conversie.
De anul acesta, subventiile vor fi alocate pe hectar, iar banii vor veni de la Uniunea Europeana. Pentru a obtine subventiile, fermierii au nevoie de o acreditare care sa ateste faptul ca fac agricultura fara chimicale.
Micii intreprinzatori care au trecut de la stadiul de ferma traditionala la cea de afacere cu produse bio cer de ani de zile sprijin pentru cultivarea legumelor si fructelor fara pesticide. Motivul? Piata produselor bio este estimata la doar 1% din cea totala si asta pentru ca pe rafturile magazinelor se gasesc doar alimente de import.
Fermele romanesti care produc legume ecologice pot fi numarate pe degete, iar produsele care ajung pe rafturile magazinelor sunt si cu 30% mai scumpe decat cele obisnuite.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.